Linkuri accesibilitate

Încep negocierile dintre ministrul Muncii și sindicatele din Educație. Profesorii au cerut întâlnire cu președintele Iohannis


Negocierile dintre sindicatele din Educație și Guvern nu au ajuns la un acord, elevii nu fac cursuri pentru a doua săptămână.

A început a doua săptămână de grevă în școli, iar sindicatele și Guvernul nu au ajuns la un acord privind salariile profesorilor. Luni, la ora 14, sindicaliștii din Educație au mers la Ministerul Muncii pentru noi negocieri.

Actualizare. Cele trei mari federaţii sindicale din învăţământ transmit i-au adresat luni preşedintelui Klaus Iohannis solicitarea de a se întâlni marţi, cu Birourile Executive ale sindicatelor. Acestea cer şefului statului să îşi exercite rolul de „mediator între stat şi societate pentru a obţine din partea Executivului soluţii reale şi imediate pentru sistemul de învăţământ”. Sindicaliștii îi transmit lui Klaus Iohannis că, până în acest moment, oferta Guvernului nu răspunde niciuneia dintre revendicările lor. Documentul a fost înregistrat la Administraţia Prezidenţială.

Guvernul a venit de mai multe ori, inclusiv duminică, prin purtătorul său de cuvânt, cu aceeași ofertă pe care profesorii au refuzat-o repetat: profesorii să primească prime în loc de salarii mai mari.

Nemulțumirea sindicatelor ar putea duce la amânarea examenelor naționale- Evaluarea Națională și Bacalaureatul, programate pentru sfârșitul lunii iunie și începutul lunii iulie.

Președintele Federației Sindicatelor din Educație, Marius Nistor, a declarat luni, la Digi24, că îi roagă pe părinți și profesori să fie alături de profesori.

„În momentul de față vorbim de amânarea examenelor pentru că suntem în această acțiune de protest fără precedent și rugăm copiii și părinții să ne înțeleagă și să fie alături de noi”, a spus Marius Nistor.

Sindicaliștii nu acceptă nici ultima ofertă a Guvernului, prezentată duminică de
purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru. Acesta a anunţat că Guvernul a pregătit o ordonanţă de urgenţă care va asigura majorări ale veniturilor personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic.

„Este un efort bugetar care depăşeşte suma de 700 milioane lei, cu resurse europene, 410 milioane lei bani europeni din Programul Educaţie şi Ocupare pentru perioada din exerciţiul financiar 2021-2027, respectiv 313 milioane lei din bugetul naţional”, a spus Cărbunaru.

Oferta pentru profesori constă în 2.500 lei, bani care vor fi dați fie sub formă de primă de carieră didactică, fie sub formă de primă de compensare salarială, urmând ca salariile profesorilor să fie schimbate odată cu adoptarea noii grile de salarizare.

Guvernul propune ca personalul didactic şi didactic auxiliar sp primeasacă prime de 1.000 lei, în iunie şi septembrie, iar personalul didactic şi didactic auxiliar să primească 1.000 lei în luna iunie şi 1.500 lei în luna octombrie.

Protest al angajaților CFR

VIDEO | Angajatii CFR protestează la Ministerul Transporturilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:32 0:00

Federaţia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România protestează luni în fața Ministerului Transporturilor. Sindicaliștii cer aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli la CFR Călători şi CFR Infrastructură şi o salarizare care să ducă la creşterea eficienţei angajaţilor.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, Rodrigo Maxim, spune că angajații CFR sunt revoltaţi de continuarea degradării condiţiilor de muncă şi în anul 2023, dar şi de faptul că nu există la CFR Călători o salarizare care să permită un sistem de stimulare al performanţei şi de creştere a eficienţei angajaţilor.

Angajații CFR mai sunt nemulțumiți și de degradarea condiţiilor de călătorie cu trenurile de călători ale CFR Călători şi de lipsa fondurilor de reparaţii material rulant şi al fondului de investiţii. Ei spun că, în anul 2023, CFR Călători funcţionează pe un buget mai mic decât în anul 2022, deşi preţurile sunt duble şi de favorizarea Operatorilor de Transport Feroviar de Călători privaţi în raport cu CFR Călători.

 • 16x9 Image

  Andreea Ofițeru

  Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

  A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

  A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est. 

  OfiteruA@rferl.org 

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG