Linkuri accesibilitate

Negocieri dure pentru un nou acord USR PLUS – PNL în București | Acuzațiile lui Voiculescu la adresa lui Nicușor Dan


Colaborarea USR PLUS cu primarul Nicușor Dan este una dificilă, iar PNL vrea un nou acord cu organizația condusă de Vlad Voiculescu. Imagine generică cu Vlad Voiculescu (dreapta), Nicușor Dan, Violeta Alexandru (PNL) și Claudiu Năsui (dreapta).
Colaborarea USR PLUS cu primarul Nicușor Dan este una dificilă, iar PNL vrea un nou acord cu organizația condusă de Vlad Voiculescu. Imagine generică cu Vlad Voiculescu (dreapta), Nicușor Dan, Violeta Alexandru (PNL) și Claudiu Năsui (dreapta).

Pe masa președinților PNL și USR PLUS din Capitală se află draftul unui nou acord de colaborare între cele două partide. Președintele USR PLUS, Vlad Voiculescu, susține că vechiul acord nu a fost respectat de Nicușor Dan, primarul Capitalei.

Draftul noului acord a fost trimis de președintele PNL București, Violeta Alexandru, președintelui USR PLUS, Vlad Voiculescu, au dezvăluit surse din PNL pentru Europa Liberă. Între cele două partide există o stare de tensiune la nivelul Capitalei, chiar dacă în declarațiile oficiale se vorbește despre o bună comunicare și armonie. De asemenea, USR PLUS are o problemă cu primarul Nicușor Dan.

„Nu există nici un conflict între USR PLUS și PNL în București. Da, există un protocol care nu a fost respectat de primarul independent (n.r. – Nicușor Dan) susținut de ambele partide. Da, am discutat despre un update al înțelegerii, bineînțeles bazat pe responsabilitățile asumate anterior de fiecare parte. Când și dacă vom avea un nou protocol, o să putem discuta transparent și despre asta”, a declarat Vlad Voiculescu pentru Europa Liberă.

Miza conflictului o reprezintă dreptul de semnătură pentru viceprimarul din partea USR PLUS, Horia Tomescu, în special în ceea ce privește conducerea spitalelor din București.

  • În Protocolul de susținere reciprocă a candidaților USR PLUS și PNL la alegerile pentru Primăria Capitalei, semnat anul trecut, se preciza că viceprimarul USR PLUS va coordona domeniul Sănătății: serviciile medicale furnizate prin intermediul unităților sanitare publice aflate la Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București și gestionarea activităților legate de îmbunătățirea calității vieții cetățenilor – spațiul locativ, proiecte noi de investiții în sănătate, mediu, centre pentru vârstnici, centre pentru copii și agrement.

Vlad Voiculescu, cel care a devenit viceprimar după alegeri urma să coordoneze și domenii precum asistența socială și educația. Actualul lider USR PLUS București nu a primit însă vreodată aceste atribuții de la Nicușor Dan.

La cinci luni după câștigarea alegerilor, primarul Capitalei a delegat, în mod formal, atribuțiile către viceprimarul Tomescu. În 19 februarie 2021, reprezentantul USR PLUS a primit în coordonare Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale din București. Fără drept de semnătură însă.

Surse din USR PLUS susțin că toată puterea a rămas la primarul Nicușor Dan, iar ei nu au vreo putere executivă în mod real. „Zero barat”, spun cei din USR PLUS.

Surse: „Nicușor Dan nu e un primar de paie, nu va da drept de semnătură”

„Tomescu (n.r. viceprimar USR PLUS) și Bujduveanu (n.r. viceprimar PNL) și-au primit atribuțiile, dar nu au drept de semnătură. Asta nici nu se va întâmpla. Nicușor Dan nu este primar de paie, nu va face niciodată asta”, au precizat surse din apropierea primarului Capitalei.

Potrivit acestora, se vor organiza concursuri pentru șefia spitalelor până la finalul acestui an.

În schimb, reprezentanți ai conducerii USR PLUS din București au subliniat că s-a încercat să se discute cu Nicușor Dan pe această temă, dar acesta a fost inflexibil. Potrivit acestora, primarul a păstrat toți oamenii numiți de PSD și a lăsat USR PLUS fără vreo putere reală.

„Se poartă negocieri despre atribuțiile fiecărui viceprimar și cum se organizează concursurile pentru spitale. Noi cerem o deschidere mai mare spre societate. Cel mai important e ca noi să facem împreună lucruri pentru acest oraș. E mai puțin important ce atribuții are fiecare persoană fizică implicată în acest efort”, a declarat viceprimarul Tomescu pentru Europa Liberă, după o pauză de câteva secunde înainte de a oferi răspunsul și precizând că încearcă să ofere un răspuns corect politic.

Nicușor Dan, conflicte cu prefectul PLUS

Nemulțumirea nu e însă doar dinspre USR PLUS spre Nicușor Dan, ci și invers. Surse din Primărie au dezvăluit că primarul are o relație încordată cu prefectul susținut de PLUS, Alin Stoica.

„Când Nicușor Dan a făcut detașări în Primărie să scape de oamenii lui Firea, prefectul a atacat numirile lui Nicușor. Poate este un sabotaj, Stoica este omul lui Voiculescu. Sunt probleme și cu PUZ-urilor (n.r. – Planul Urbanistic Zonal) tot din cauza prefectului”, au afirmat surse din PNL.

Surse PNL: Acordul nu îl va include și pe Nicușor Dan

Liberalii au confirmat negocierile cu USR PLUS pentru un nou acord în Capitală, dar spun că documentul nu se va referi la dreptul de semnătură pentru viceprimarul Tomescu.

„Sunt mai multe aspecte de reglat în Capitală referitor la modul în care decurge colaborarea USR PLUS – PNL. Au fost momente când ne-am consultat asupra unui proiect care urma să intre în Consiliu și apoi a ieșit USR PLUS să îl anunțe. De asemenea, au apărut proiecte care nu au fost discutate. Trebuie să ne întâlnim regulat pentru a discuta și ajunge la o înțelegere. Pozițiile noastre trebuie să fie comune, nu să părem că există o luptă între PNL și USR PLUS la nivelul Primăriei”, au declarat surse din conducerea PNL București pentru Europa Liberă.

Conducerea USR PLUS va decide dacă dorește să semneze acest tip de acord, în care nu sunt precizate și obligațiile lui Nicușor Dan față de partidele care l-au susținut pentru a ajunge primarul Capitalei. Europa Liberă a încercat să obțină un punct de vedere și de la primarul general Nicușor Dan, însă acesta nu ne-a răspuns la apeluri.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG