Linkuri accesibilitate

Negocieri PNL–PSD pentru ca un fost deputat USL să preia șefia ASF. Niculae Bădălău și Ilie Sârbu vor la Curtea de Conturi


Numirile la instituții de stat, cu salarii imense, se negociază între PNL și PSD
Numirile la instituții de stat, cu salarii imense, se negociază între PNL și PSD

Mandatul de președinte al Autorității de Supraveghere Financiară face parte dintr-o negociere amplă în Parlament în care sunt incluse funcții la ANRE, Curtea de Conturi, CNCD și Consiliul Legislativ.

Apariția epidemiei de coronavirus a blocat numiri importante în fruntea unor instituții-cheie. Parlamentul va decide în această lună cine va prelua șefia Autorității de Supraveghere Financiară sau cine va ajunge vicepreședinte la Curtea de Conturi. Surse parlamentare au declarat pentru Europa Liberă că negocierile pentru șefia ASF au ajuns aproape de final, existând un favorit pentru ocuparea acestui post.

Postul de președinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a rămas vacant după demisia lui Leonard Badea. Fostul senator PSD a ocupat funcția din iunie 2017 până în toamna anului trecut. Badea a renunțat la post după ce a fost susținut de social-democrați pentru a deveni viceguvernatorul BNR. Instituția este condusă interimar de Elena Doina Dăscălescu.

Dosarele pentru șefia Autorității au fost depuse în luna februarie, dar totul s-a oprit după declararea stării de urgență și apoi a stării de alertă.

Niculae Bădălău
Niculae Bădălău

Surse parlamentare au declarat pentru Europa Liberă că favorit pentru a ocupa funcția de președinte ASF este Nicu Marcu. Chiar dacă este fost deputat PNL, ales pe listele USL în 2012, Nicu Marcu se bucură însă și de susținerea social-democraților, dar și a celor din ProRomânia. Surse liberale au declarat pentru Europa Liberă că Nicu Marcu o să primească susținerea PNL pentru această poziție.

Marcu și-a dat demisia din Parlament în 2015 pentru a deveni vicepreședinte al Curții de Conturi.

Pentru funcția de președinte al Autorității de Supraveghere Financiară și-a depus dosarul de candidatură și senatorul PSD, Daniel Zamfir. Surse din tabăra social-democrată au precizat pentru Europa Liberă că acesta are puține șanse pentru a obține funcția de la ASF. Chiar dacă PSD are majoritatea în Parlament alături de ProRomânia și ALDE, senatorul Zamfir nu este agreat de actuala conducere a PSD pentru a devenit președintele Autorității de Supraveghere Financiară.

Mandatului viitorului președinte ASF va fi până în 2023.

Birourile Permanente ale Camerei Deputaților și Senatului au decis ca propunerile de candidați să fie trimise până pe 4 iunie, iar votul în plen să fie dat pe 17 iunie. Surse parlamentare au declarat pentru Europa Liberă că termenele s-ar putea să fie amânate cu o săptămână.

Autoritatea de Supraveghere Financiară - ASF exercită atribuţii de autorizare, reglementare, supraveghere şi control asupra:

  • intermediarilor de operaţiuni cu instrumente financiare; societăţilor de servicii de investiţii financiare; organismelor de plasament colectiv; societăţilor de administrare a investiţiilor; consultanţilor de investiţii financiare; pieţelor de instrumente financiare; operatorilor de piaţă şi de sistem; depozitarilor centrali; caselor de compensare-decontare; contrapărţilor centrale; operaţiunilor de piaţă; emitenţilor de valori mobiliare; Fondului de compensare a investitorilor;
  • societăţilor comerciale de asigurare, de asigurarereasigurare şi de reasigurare, a societăţilor mutuale, denumite în continuare asigurători, respectiv reasigurători, precum şi a intermediarilor în asigurări, supravegherea asigurătorilor şi reasigurătorilor care îşi desfăşoară activitatea în sau din România,
  • sistemului de pensii private, conform Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat

Bătălie pentru postul de vicepreședinte la Curtea de Conturi

Printre posturile vacante pentru care urmează să fie dat un vot în Parlament se numără și acela de vicepreședinte al Curții de Conturi – Autoritatea de Audit. Dacă Nicu Marcu pleacă de la Curtea de Conturi, s-ar mai elibera încă un loc.

Din informațiile obținute de Europa Liberă, senatorul PSD Niculae Bădălău și-a depus dosarul de candidatură pentru această poziție. Potrivit unor surse social-democrate, funcția este vizată și de Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta. Sârbu a fost numit în 2015 în funcția de consilier de conturi și vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul Curții de Conturi.

„Consilierii de conturi sunt numiți de Parlament pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Membrii Curţii de Conturi sunt independenţi în exercitarea mandatului lor şi inamovibili pe toată durata acestuia. Ei sunt supuşi incompatibilităţilor prevăzute de lege pentru judecători”, prevede articolul 140 din Constituție.

În cazul lui Ilie Sârbu, unii social-democrați susțin că acesta ar avea dreptul la un nou mandat, deoarece nu a prins un mandat plin. În schimb, există și voci care susțin că Sârbu nu mai are dreptul să candideze, deoarece alegerea sa ar putea să fie atacată la Curtea Constituțională.

Conducerea Parlamentului a decis să fie depuse candidaturi și pentru Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), pentru funcția de vicepreședinte ANRE și pentru Consiliul Legislativ. Funcția de vicepreședinte ANRE este dorită de deputatul PSD, Iulian Iancu.

Printre cele șase mandate de la CNCD care au expirat se numără și cel al președintelui acestei instituții, Asztalos Csaba, susținut de UDMR pentru această funcție. Consiliul Național pentru Combaterea Discrimănării i-a sancționat recent cu amendă pe președintele Klaus Iohannis, pe senatorul Călin Popescu Tăriceanu, dar și pe fostul președinte Traian Băsescu.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG