Linkuri accesibilitate

Negocierile în impas. PNL joacă tare: Orban, fie premier, fie șef la Cameră. USR PLUS refuză și are altă propunere


Romania Ludovic Orban
Romania Ludovic Orban

Decizia liderilor PNL din această seară este de a merge la negocieri cu două propuneri: Ludovic Orban premier și Florin Cîțu președintele Senatului, ceea ce înseamnă ca USR-PLUS să ia Camera Deputaților, fie să se rămînă pe vechea formula, cea în care Cîțu este prim-ministru și Orban șef la Cameră. De partea cealaltă, USR PLUS îl refuză pe Orban și vine cu o altă propunere: Cîțu-premier și șefia Camerei Deputaților la USR sau Cioloș-premier și șefii camerelor la PNL.

Potrivit surselor Europa Liberă, formula a fost avansată chiar de Orban și a fost votată în unanimitate.

Inițial, Orban a încercat să-și determine colegii să accepte doar varianta cu el premier, dar a întâmpinat opoziție cu argumentul că se încalcă mandatul dat deja de Biroul Politic, care l-a votat pe Cîțu premier.

Într-o declarație de presă de după ședința Biroului Politic, Ludovic Orban a avertizat: ” În mandatul de negociere vreau să menționez un principiu fundamental: fiecare partid are dreptul de a își desemna proprii candidați. Nicio formațiune politică nu poate desemna candidații altui partid”.

Propunerile liberalilor nu rezolvă însă blocajul negocierilor, pentru că USR-PLUS a transmis deja că nu îl dorește pe Orban premier.

Considerăm că un eventual nou guvern condus de Ludovic Orban, având în vedere demisia din funcția de premier și neîndeplinirea angajamentelor luate față de USR PLUS, nu răspunde așteptărilor electoratului de centru-dreapta care iși dorește un nou început și o guvernare cu mandat reformist”, se precizează într-un comunicat pe Facebook-ul partidului.

Mai mult, USRPLUS nu pare dispus să facă niciun pas semnificativ înapoi, venind cu o contrapropunere: Cîțu-premier și șefia Camerei Deputaților la USR sau Cioloș-premier și șefii camerelor la PNL.

Totuși, în această seară are loc o sedință a Consiliului Național al PLUS, in cadrul careia urmează să se discute despre mandatul de negociere pentru zilele următoare.

Pe de altă parte, președintele Iohannis a dat azi semnalul că este gata să-l desemneze pe Orban dacă va fi acceptat de coaliție poate fi un impuls.

”Dacă se formează o coaliție care are majoritate în parlament și îl propune pe Orban, îl accept, îl desemnez”, a precizat șeful statului.

Totuși, Iohannis a mai spus că nici împotriva lui Florin Cîțu nu are nimic împotrivă, semn că este determinat ca negocierile să intre pe un făgaș normal și guvernul să se poată forma cât mai repede. Nu atât de repede pe cât și-ar fi dorit, pentru că președintele a fost nevoit să admită că nu va exista un guvern până în Crăciun.

XS
SM
MD
LG