Linkuri accesibilitate

Negocierile Brexit în impas, summit UE la Bruxelles și cum Mark Zuckerberg își aerisește subsuorile. Revista presei europene


Mark Zuckerberg, președintele Facebook
Mark Zuckerberg, președintele Facebook

Donald Trump i-ar fi oferit lui Julian Assange să-l ierte dacă declară că Rusia nu a avut niciun amestec în divulgarea emailurilor de campanie ale lui Hillary Clinton.

Este ceea ce s-a putut auzi ieri în tribunalul din Londra unde se cercetează cererea de extrădare spre SUA a fondatorului Wikileaks.

În 2016, când Donald Trump și Hillary Clinton concurau pentru președinția SUA, Wikileaks a făcut publice mii de e-mailuri care nu puneau într-o lumină prea bună echipa de campanie a adversarei lui Trump.

The Guardian, care asistă la deliberările de la tribunal, scrie însă că congresmanul numit de Assange ca martor, Dana Rohrabacher, a negat aceasta sau mai degrabă a precizat că el a propus atunci acel aranjament din proprie inițiativă, fără a fi vorbit cu Donald Trump.

The Times mai scrie și că marile rețele de magazine, precum Primark sau Asos, încep să se teamă de o penurie de bunuri, pe măsură ce criza coronavirus se prelungește în China, iar multe fabrici rămân închise.

Miliarde de euro/lire din ajutoarele financiare destinate țărilor sărace dispar în paradisuri fiscale, conform unui raport al Băncii Mondiale prezentat tot de The Times. Raportul, Elite Capture of Foreign Aid, urmărește ajutoarele financiare destinate unui număr de 22 de țări sărace si descoperă că până la o șesime din totalul fondurilor ajung în bănci din paradisuri fiscale, unele chiar în Elveția.

Asta, estimează The Times, va reaprinde dezbaterea în legătură cu angajamentul Marii Britanii de a cheltui 0,7% din PIB pe ajutoare.

Pe frontul Brexit, The Telegraph, cotidianul în care scrie Boris Johnson, are câteva comentarii supărate pe tema negocierilor cu UE, unele descriindu-l într-o lumină foarte nefavorabilă pe negociatorul UE, Michel Barnier. Unul din aceste comentarii, semnat de expertul în afaceri internaționale al ziarului, Ambrose Evans-Pritchard, spune chiar că Londra ar trebui să pună capăt negocierilor, din pricina cererilor UE în legătură cu anumite standarde sociale și de mediu. În schimb, The Guardian avertizează că acordul la care poate să ajungă Londra va fi foarte diferit de cel pe care UE îl are cu Canada, din pricina apropierii geografice dintre Marea Britanie și Europa.

Summit UE la Bruxelles

În Spania, El Pais anticipează summitul UE care se deschide astăzi la Bruxelles și în care cei 27 vor căuta să ajungă la o decizie unanimă în legătură cu bugetul UE post-Brexit. Viitorul buget ar putea afecta balanța Spaniei, estimează El Pais. Tot El Pais, bazat pe surse din apropierea șefului diplomației UE, spaniolul Josep Borrell, scrie că una din marile schimbări care se pot aștepta va fi aceea de a eschiva reticențele sau opoziția anumitor țări în materie de politică externă. Actualele mecanisme decizionale sunt mult prea lente pentru ca UE să poată lansa inițiative în anumite situații.

El Mundo estimează de asemenea că Spania va avea de pierdut financiar și că premierul Sánchez nu are mulți aliați la acest summit UE deschis astăzi la Bruxelles.

În Italia, Corriere della Sera scrie că odată cu Brexitul se va încheia epoca în care orice italian putea să meargă să lucreze ca barman sau chelner la Londra și pune întrebarea dacă britanicii vor ști să înlocuiască atâta mână de lucru.

Masacru în Germania

Presa germană scrie pe larg despre masacrul de ieri seară în mai multe baruri de narghilele (shisha) din Hanau, lângă Frankfurt, unde bilanțul se ridică, potrivit Süddeutsche Zeitung, la 11 morți. Făptașul a fost la rândul său găsit mort. Motivele sunt încă neclare, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung, însă masacrul a avut loc în cafenele frecventate de turci și kurzi.

Săptămânalul Die Zeit, care apare joia, anunță că ambasadorul SUA în Germania, Richard Grenell, a fost chemat în țară de către Donald Trump pentru a prelua conducerea serviciilor secrete (devenind DNI, Director of National Intelligence).

Numirea a putut surprinde, deoarece Richard Grenell a fost purtător de cuvânt al lui John Bolton, fostul consilier pentru securitate naţională al lui Trump, pe vremea când acesta era ambasador la ONU. Concediat de Trump, John Bolton a anunțat că deține dovezi că Trump ar fi declarat, în august anul trecut, că dorește să mențină blocarea ajutorului militar acordat Ucrainei până când oficialii ucraineni vor ajuta cu investigarea rivalilor politici, inclusiv a fostului vicepreședinte Joe Biden.

Casa Albă i-a transmis avocatului lui John Bolton o scrisoare în care l-a anunțat că nu poate să publice cartea în forma actuală, pentru că ea conține informații confidențiale, considerate secrete de stat.

Potrivit procedurii, Bolton a trimis manuscrisul cărții la Casa Albă pentru a primi acordul să îl publice.

Casa Albă l-a informat că manuscrisul pare să conțină „cantități semnificative de informații clasificate”, materiale considerate „top secret”, și nu poate fi publicat în această formă.

Când Mark Zuckerberg primește un blow-dry la subsuori

La Bruxelles, pe lângă summitul UE care se deschide astăzi, presa locală încă mai are articole despre trecerea lui Mark Zuckerberg prin oraș, unde acesta s-a întâlnit cu oficiali ai Comisiei Europene pentru a discuta presiunile UE asupra gigantului Facebook.

Le Soir, pe lângă un articol despre cum UE refuză să interzică tehnologiile de recunoaștere facială, mai pomenește și faptul că clienții celebrei cafenele La Mort Subite au fost surprinși să îl descopere la o masă în mijlocul pe patronul Facebook, așezat să beau o bere, ca toată lumea.

Tabloidul La Dernière Heure ne spune și în ce restaurant a mâncat Mark Zuckerberg, ba chiar că miliardarul “a lăsat un bacșiș normal, ca toată lumea”.

Scriind la rândul său despre Mark Zuckerberg, The Times, de la Londra, are un scoop și o revelație: Zuckerberg este atât de timid, încât transpiră îngrozitor înainte de fiecare apariție în publicg, așa încât colaboratorii săi sunt obligați să-i ventileze (blow-dry) subsuorile.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG