Linkuri accesibilitate

Negocierile PNL - PSD - PNL s-au încheiat. Premier - până luni, Guvern - până joi


Nicolae Ciucă, premierul desemnat de PNL, a explicat că Finanțele, Transporturile și SGG vor fi deținute de partidul care nu dă premierul. 
Nicolae Ciucă, premierul desemnat de PNL, a explicat că Finanțele, Transporturile și SGG vor fi deținute de partidul care nu dă premierul. 

PNL, PSD și UDMR vor merge luni, la Cotroceni, cu un nume de premier, spune Nicolae Ciucă, premier propus de PNL pentru coaliția formată din cele trei partide.

Noul Guvern va avea două portofolii noi: Ministerul Turismului și Antreprenoriatului și respectiv Ministerul Familiei și Tineretului.

Cât privește ponderea repartizării secretarilor de stat, 42 vor fi ai PSD, 34 la PNL și 8 la UDMR, au declarat pentru Europa Liberă surse din partid.

La rândul său, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că România va avea până joi un guvern.

„Urmează ca până mâine dimineaţă să convenim şi formula unică de premier”, a spus Ciucă iar președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că „în acest moment am finalizat toată structura politică a Guvernului”.

„PSD se prezintă în fața partidului cu cele două variante și vom vedea ce alegere fac colegii mei. Joi, România va avea un guvern. Azi s-au uniformizat toate lucrurile în ambele variante”, a spus Ciolacu.

Nicolae Ciucă a explicat că Finanțele, Transporturile și SGG vor fi deținute de partidul care nu dă premierul.

„Este foarte ușor de dedus că vom face în așa fel încât să avem premier PNL. E o formulă agreată, am precizat că partidul care dă premierul nu ia Finanțele. Este nevoie de foarte multă răbdare. E cât se poate de necesar să avem această răbdare, să avem încredere unii în ceilalți. Împărțirea s-a făcut ținând cont de ponderea parlamentară a fiecărui partid”, a declarat duminică Nicolae Ciucă, la finalul negocierilor.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a anuțat și el pe Facebook că au fost „închise” negocierile pentru formarea coaliției de guvernare cu PSD, PNL și cu Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale.

„Programul de guvernare și acordul politic pentru funcționarea coaliției sunt finalizate, și am căzut de acord și asupra structurii Guvernului. În noul executiv vor fi două portofolii noi, Ministerul Turismului și al Antreprenorialului, respectiv Ministerul Familiei și Tineretului. România se confruntă cu probleme demografice, e nevoie de o politică familială nouă, de aceea noi am inițiat și susținut înființarea ministerului familiei”, a scris președintele UDMR, care a dat și el asigurări că joi România va avea un guvern „cu puteri depline”.

Luni dimineaţă, atât conducerea PNL cât și cea a PSD se vor întruni pentru validarea acordului politic de guvernare cu care vor merge împreună la Cotroceni.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG