Linkuri accesibilitate

Negocierile SUA-Iran pentru revenirea în acordul nuclear au intrat în impas


Joe Biden cere ca Iranul să respecte angajamentele din acordul nuclear înainte de ridicarea sancțiunilor impuse de Trump

Iranul și Statele Unite sunt într-un impas în negocierile privind revenirea la acordul nuclear încheiat de Teheran cu puterile mondiale, în condițiile în care liderii ambelor țări au cerut ca cealaltă parte să acționeze mai întâi.

Președintele Joe Biden a reiterat că nu va ridica sancțiunile pentru a readuce Iranul la masa negocierilor, spunând că Teheranul trebuie să respecte mai întâi angajamentele asumate în prin acordul nuclear din 2015.

Întrebat într-un interviu acordat la CBS pe 7 februarie dacă va opri mai întâi sancțiunile pentru a convinge Iranul să se întoarcă la masa de negociere, Biden a oferit un răspuns succint: „Nu”.

Apoi, președintele a dat din cap afirmativ când a fost întrebat dacă Iranul va trebui mai întâi să nu mai îmbogățească uraniul dincolo de limitele permise în acord.

Anterior, liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că Statele Unite trebuie să ridice toate sancțiunile dacă vor ca Iranul să își respecte angajamentele asumate în cadrul acordului, cunoscut sub numele de Planul Comun Cuprinzător de Acțiune (JCPOA).

"Dacă vor ca Iranul să revină la angajamentele sale, Statele Unite trebuie să ridice toate sancțiunile în vigoare. Atunci vom face verificări și vom vedea dacă sancțiunile au fost ridicate corect, atunci ne vom întoarce la angajamentele noastre", a declarat Khamenei, într-o declarație transmisă de televiziunea de stat iraniană pe 7 septembrie.

"Este decizia ireversibilă și finală și toți oficialii iranieni sunt în consens asupra acesteia", a adăugat el.

Analiștii spun că afirmațiile acestuia marchează primul moment când Khamenei a cerut o verificare privind ridicarea sancțiunilor, reflectând o sensibilitate asupra problemei după ce fostul președinte Donald Trump s-a retras din acord și a impus sancțiuni dure Iranului.

Ca răspuns după retragerea din 2018 a Statelor Unite, Teheran a încălcat treptat acordul, construindu-și stocul de uraniu îmbogățit, rafinând uraniul la un nivel mai ridicat de puritate și folosind centrifuge avansate pentru îmbogățire.

Solicitările contradictorii făcute de cei doi lideri subliniază dificila provocare diplomatică pe care o are Joe Biden în încercarea de a reînvia un acord cheie respins de Donald Trump în mandatul său.

Statele Unite caută alături de aliații și partenerii săi să ajungă în cele din urmă la un acord „mai lung și mai puternic”, care să includă programul iranian de rachete și politicile regionale.

Oficialii iranieni afirmă că programului de rachete al țări și politicile regionale sunt în afara negocierilor, iar Statele Unite ar trebui să respecte mai întâi acordul nuclear, care impunea Iranului să limiteze programul său nuclear în schimbul ameliorării sancțiunilor.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Echipele de salvare montană din Bulgaria se bazează în mare măsură pe voluntari
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:19 0:00
XS
SM
MD
LG