Linkuri accesibilitate

Tătaru: A patra etapă a relaxării, amânată. Indicele de transmitere a crescut de la 0,6 la 1,4


Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru

A patra etapă a măsurilor de relaxare a fost amânată de grupul tehnico-științific, din cauza creșterii numărului zilnic de cazuri de COVID-19 și a numărului pacienților internați la terapie intensivă, a anunțat luni ministrul Sănătății Nelu Tătaru. Ministrul spune că România nu a încheiat încă primul val al pandemiei și că se poate imagina grafic situația actuală printr-o cămilă cu două cocoașe.

„S-a evaluat tot ce au însemnat ultimele două săptămâni, în care am avut o creștere a numărului de cazuri noi, în care au crescut cazurile în terapie intensivă, a crescut numărul de decese. Recomandările specialiștilor din grupul tehnico-științific sunt să amânăm noile măsuri de relaxare pe care le aveam pentru 1 iulie. Umărim zilnic și săptămâna care urmează, evoluția numărului de cazuri, evoluția cazurilor de la terapie intensivă, evoluția deceselor și respectarea normelor de precauție, reguli de igienă, distanțarea fizică. Suntem într-un moment în care gestionăm un număr de cazuri crescut și s-a decis la nivelul Grupului Tehnic să amânăm ce-a de-a patra măsură de relaxare”, a spus ministrul Tătaru, la Digi 24.

Mai mult, autoritățile iau în calcul carantinarea zonelor cu focar de coronavirus.

„Judecăm fiecare caz în parte, fiecare focar în parte, fiecare anchetă epidemiologică va duce la un rezultat în care putem vizualiza dacă există acea transmitere comunitară. Eventual, ne gândim ca punctual, în anumite locații să putem impune și alte restricții – izolarea acelui focar, carantinarea acelei zone. Noi trebuie să izolăm un focar pentru a nu se extinde”.

În România, spune ministrul, nu doar că nu a trecut primul val, dar avem o a doua etapă a acestuia de o virulență mult mai mare, pentru că regulile au fost respectate în ultimele două săptămâni într-o măsură mult mai mică, ceea ce a dus la creșterea numărului de infectări cu COVID-19.

Ministrul vorbește chiar de scăderea instinctului de conservare la acei concetățeni care nu vor să mai respecte regulile și care cred că cei tineri și fără comorbidități nu pot muri din cauza COVID-19.

„Încă n-am terminat acest prim val. Încă n-am ajuns la acea viață cvasinormală. Noi putem transforma acest prim val într-un val cu două cocoașe, în care a doua e mai virulentă. Dacă la prima exista un instinct de conservare, acum nu mai există la niște concetățeni de-ai noștri. Se poate muri la 30 și ceva de ani fără a avea alte comorbidități”, a mai spus ministrul Nelu Tătaru.

„Suntem într-un moment în care gestionăm viitorul acestei pandemii. Acu 3-4 săptămâni eram pe pantă descendentă, cu rată de transmitere 0,6-0,7, număr de cazuri care scăzuse sub 200. A urmat cea de-a treia perioadă cu măsuri de relaxare, weekendurile prelungite, poate și unele îndemnuri la nerespectarea unor reguli și bagatelizarea acestei pandemii și am tot observat foarte rapid creșterea numărului de cazuri noi. Situația nu este doar la noi, este și în alte țări europene, dar la noi recrudescența a fost parcă mai acută”, a mai spus Tătaru.

Principalele declarații:

  • Discutăm recomandările Grupului tehnico-științific. S-a evaluat tot ce a însemnat cele două asăptămâni, în care au crescut cazurile noi, cazurile în ATI, decesele. Recomandările sunt de a amâna noile măsuri de relaxare pentru 1 iulie. La nivelul grupului tehnico-științific s-a decis să amânăm a patra etapă a măsurilor de relaxare.
  • Situația de creștere a cazurilor a fost și în alte țări europene, dar la noi parcă recrudescența a fost mai mare.
  • Dacă este transmitere comunitară accentuată, ne gândim la măsuri punctuale – izolarea, carantinarea zonei respective.
  • În acest moment, avem acea listă cu țările din Europa votată în 22 iunie din care când ne întorceam nu intram în izolare. Măsurile se iau pe bază de reciprocitate. E posibil ca și ei să introducă România. În două zile se așteaptă o decizie la nivelul UE. Când vom avea o nouă listă, o vom da publicității.
  • Eu gândesc o viață cvasinormală spre sfârșitul lunii iulie – începutul lui august. Dar trebuie să ne gândim ce am putea face noi ca să ajungem la acest rezultat.
  • Fiecare măsură de relaxare am gândit-o în funcție de cum putem face față pandemiei. Fiecare măsură conținea norme și contăm pe parteneriatul cu agentul economic, cu societatea civilă. Când doar o parte respectă înțelegerea, ajungem la situația de astăzi.
  • Nu e totul pierdut. Analizăm în fiecare zi evoluția și în funcție de rezultate vom lua măsuri.
  • Avem o săptămână de foc în care putem vedea ce a însemnat acest weekend. Suntem pregătiți ca sistem medical, dar nu putem lupta singuri.
  • Chiar dacă suntem mai pregătiți, avem echipamente, virulența virusului este aceeași. Acum 3 săptămâni aveam indicele de transmitere de 0,6, acum avem 1,4.
  • Noi am dat un ordin ca spitalele suport să treacă la patologie non-Covid. În acest zile, nu puteau face față spitalele de fază I și II nu puteau face față. Am dat și ordinul cu asimptomaticii externați după 10 zile, dar în ultimele zile au crescut cazurile severe.
  • Încă n-am terminat partea medicală, există o parte economică și spre toamnă o parte politică. Unii s-au grăbit și au intrat pe partea politică. Negarea a tot ce a fost și trecerea pe politică, cred că nu e momentul să ne jucăm cu viața românilor. Aproape toată clasa politică. Suntem puțin cei care tragem alături de populație și corp medical. Populația a tras două luni de zile, când a stat în casă. Nu trebuie să folosim un moment de derută și în rândul populației.
  • 687 milioane lei a costat doar carantina.
  • Corpul medical și-a făcut datoria. Dacă vrem să stricăm ce a făcut acest corp, haideți să ieșim la tribuna Parlamentului, în stradă, pe Facebook să bagatelizăm. E un corp medical care a obosit, dar nu se va lăsa. Avem și pregătirea psihică în acest moment.
  • Ca să avem valul doi, trebuie să terminăm acest val unu. Încă n-am terminat acest prim val. Încă n-am ajuns la acea viață cvasinormală. Noi putem transforma acest prim val într-un val cu două cocoașe, în care a doua e mai virulentă.
  • Dacă la prima exista un instinct de conservare, acum nu mai există la niște concetățeni de-ai noștri.
  • Se poate muri la 30 și ceva de ani fără a avea alte comorbidități.
  • Depinde de noi cum se va manifesta acel val doi.
  • Scandalul Unifarm. Prima dată am aflat când m-a sunat dl Arafat că la UPU sunt măști neconforme. Am solicitat Unifarm să retragă aceste măști. S-au retras. Faptul că cineva sau ceva a profitat de lipsa acută a echipamentelor, gestionând o achiziție în acest fel, nu are niciun motiv să fie iertat. Eu de o lună de zile specificam niște probleme la Unifarm și în MS. A urmat trimiterea Corpului de control. Aceste controale s-au oprit când a început ancheta DNA. Au fost mai multe societăți în care avea capital și MS și am solicitat reevaluarea activității desfășurate. Erau și medicamente, după profilul societății. Atât timp cât sunt niște anchete în desfășurare, prefer să vorbesc mai puțin. E o comisie de achiziții, de recepție a acestor materiale. Cel puțin teoretic ar trebui să existe, ca să verifice că produsele corespund. Avem comisie de verificare la nivelul MApN. Nu fac presupuneri cât sunt niște anchete în desfășurare. Pentru mine a contat ca tot ce înseamnă corp medical să aibă echipamente.
  • În ultima perioadă, de la 150 de cazuri în ATI, am ajuns și la 230. Ne arată creșterea cazurilor severe. Aproape jumătate din ATI sunt pe aparate de ventilatoare. Avem și o rezervă de paturi dotate în spitalele de fază III sau spitalele suport. Avem și TIR-urile de ATI, putem gestiona această situație. Avem 3077 de paturi de terapie intensivă în toată țara. Avem aproape o mie de ventilatoare.
  • Încercăm să gestionăm și patologia non-Covid. Avem capacitate, dar nu trebuie să o ducem la maxim. Nu trebuie să forțăm.
  • Din 15 mai am recomandat și internările pentru patologia cronică.
  • Nu vrem să ne transformăm într-un stat polițienesc. Vrem să ajungem la o stare de cvasinormalitate, dar respectând. Sunt date și amenzi.
  • Mergem pe spiritul civic. Gândeam pentru 1 iulie și alte măsuri de relaxare, dar am fost nevoiți să le amânăm.
  • Poate sunt români care vor să plece în vacanță. Țările își iau măsuri de precauție, așa cum ne luăm și noi.
  • Noi am ajuns pe locul 3 ca transmitere comunitară în UE, eu sper să ne revenim.
  • Pot exista restricții în orice zonă în care avem transmitere comunitară, poate fi ridicată și autorizația de funcționare a unor agenți economici.
XS
SM
MD
LG