Linkuri accesibilitate

Nelu Tătaru, despre colaborarea MAI-BOR de Paște: Eu am militat pentru continuarea izolării


Mnistrul Sănătății Nelu Tătaru

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru spune că el „militează” pentru continuarea izolării și menținerea distanțării, în contextul în care Ministerul de Interne și Biserica Ortodoxă Română (BOR) au semnat un acord, anunțat marți seară de ministrul de Interne, Marcel Vela, în baza căruia angajații MAI și voluntarii BOR vor aduce românilor ortodocși lumina de Paște.

„Discutăm foarte des când se iau aceste măsuri, eu cel puțin am militat pentru continuarea izolării, pentru menținerea distanțării. Ați văzut și astăzi pe domnul președinte Iohannis în prelungirea stării de urgență. Este un moment deosebit, un moment religios, dar și un moment al marilor provocări, de luptă cu un inamic nevăzut, fără un tratament, fără un vacccin. Toate aceste lucruri trebuie împăcate, atât cele sufletești, cât și cele de sănătate. Eu militez în continuare pentru o izolare voluntară, pentru o distanțare socială, încă mai avem de urcat pe această pantă, suntem încă într-un moment în care mai putem avea persoane care se pot infecta, mai avem anchete epidemiologice destul de complexe în identificarea contacților, a persoanelor pozitive. Ne aflăm într-un scenariu în care toți pacienții care se prezintă sunt suspecți de coronavirus”, a spus Nelu Tătaru, la Digi24.

  • „Dacă aceste măsuri de distanțare socială nu sunt respectate putem avea o transmitere locală accentuată, putem avea un număr de cazuri în săptămâna următoare care să forțeze sistemul sanitar, putem avea un număr de cazuri grave, severe, care pot forța Terapia Intensivă. O curbă accelerată cu un număr mare de cazuri poate încărca un sistem sanitar”, a adăugat ministrul.

Tătaru a explicat că în momentul actual situația poate fi gestionată, cu peste 400 de paturi utilate complet pentru terapie intensivă la 200 de cazuri, câte sunt acum la ATI.

„Suntem într-un registru în care putem gestiona situația”, a spus Tătaru.

  • „Trebuie să avem grijă și de transmitere. Transmiterea se face efectiv prin nerespectarea izolării sau prin nerespectarea distanțării, dar și prin niște anchete epidemiologice care nu-și duc scopul până la final, nu identifică toți contacții și nu identifică în general pe cei care sunt asimptomatici și pot transmite”, a subliniat Nelu Tătaru.

Întrebat ce să facă românii de Paște, ministrul a spus: „Recomand izolarea la domiciliu, recomand distanțarea socială, evitarea locurilor aglomerate, recomand liniște sufletească și recomand niște sărbători mai altfel pentru a avea la anul niște sărbători deosebite”.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Bachata Dance cu beneficiarii Centrului de zi Alzheimer din Cluj Napoca
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
XS
SM
MD
LG