Linkuri accesibilitate

Nelu Tătaru: Testarea imunologică se va face pe județe și grupe de vârstă


Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru

După 1 iunie va începe testarea la nivel național pentru a identifica procentajul celor care s-au imunizat și au anticorpi împotriva noului coronavirus, a anunțat luni seară ministrul Sănătății Nelu Tătaru.

„După 1 iunie la nivelul fiecărei regiuni de dezvoltare (n.r. începe testarea). Avem opt regiuni de dezvoltare. La nivelul fiecărui judeţe, la nivelul fiecărei grupe de vârstă se iau eşantioane şi se testează. Este un studiu de seroprevalenţă. Se fac teste imunologice şi vom vedea din fiecare grupă de vârstă cam care este procentajul în care persoanele din România s-au imunizat şi prezintă anticorpi. (...) În momentul în care avem această evaluare, putem spune cam ce procent din populaţia României s-a imunizat şi putem previziona şi o evoluţie ulterioară a acestei pandemii, dacă vom avea spre toamnă o curbă sau vom avea o creştere uşoară, lentă şi o trecere de tip epidemic ca o gripă sezonieră", a explicat Tătaru la Digi 24, preluată de Agerpres.

Studiul, numit de „seroprevalență”, va fi făcut de ministerul de resort alături de Institutul Național de Sănătate Publică și de centrul de control al bolilor.

"Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Centrul Naţională de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, ca în orice pandemie, fac acest studiu de seroprevalenţă. Facem un studiu care se face la trei luni, la şase luni, la nouă luni, în care facem evaluarea populaţiei României, evaluarea unei ţări la trecerea printr-o pandemie. Este un studiu pe care ni-l asumăm", a mai spus Tătaru.

Întrebat dacă Ministerul Sănătăţii are ca partener pentru testarea în Bucureşti Primăria Capitalei, Nelu Tătaru a răspuns: "Nu, noi avem studiul nostru de prevalenţă pe care îl facem la nivelul Ministerului Sănătăţii şi Institutului Naţional de Sănătate Publică. (...) Noi colaborăm cu tot ce înseamnă institutele noastre de cercetare".

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat luni că va renunța la efectuarea de teste pentru depistarea COVID-19, care ar fi trebuit realizate de personalul medical angajat în reţeaua şcolară din cadrul Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), instituţie aflată în subordinea Primăriei Capitalei, după ce părinții au anunțat că se opun acestui proiect.

Gabriela Firea spune, într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook, că proiectul a fost blocat pentru că a avut-o ca inițiator, „din cinism și invidie”. ​

XS
SM
MD
LG