Linkuri accesibilitate

Nelu Tătaru: 371.000 de români au fost testați până acum


Test pentru COVID
Test pentru COVID

De la debutul pandemiei de coronavirus și până acum, un număr de 371.000 de români au fost testați din total de 630.374 de teste anunțe până la bilanțul de luni de Grupul de Comunicare Strategică, a dezvăluit ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, citat de Agerpres.

Numărul românilor testați la coronavirus era anunțat la începutul epidemiei de coronavirus, însă ulterior autoritățile au schimbat modul de informare, fiind anunțat doar numărul de teste.

În contextul unei creșteri a numărului de cazuri de noi infectare, Nelu Tătaru a condamnat atitudinea celor care „instigă” la nerespectarea măsurilor de prevenire a transmisiei virusului SARS-CoV-2, considerând că „politicul a venit prea repede peste medical”.

„Îngrijorătoare este atitudinea celor care instigă la nerespectarea acestor precauţii şi este foarte grav acest lucru. Marea masă a românilor au respectat şi au răbdat trei luni. Să ajungi de o lună de zile să îi strici toată perioada, răbdarea, suferinţa pe care a strâns-o prin a-i arăta că nu a fost nimic... Am văzut de 10 zile că această bagatelizare poate da semne că încă există acea infecţie coronavirus, nu că nu a fost nimic. Şi poate unii dintre cei erau mari contestatari au trecut prin această suferinţă. (...) Cred că politicul a venit prea repede peste medical, în vreme ce economicul este cel care ne arată tuturor unde suntem”, a declarat Nelu Tătaru, la Realitatea Plus.

Nelu Tătaru a mai anunțat, luni, că pacienții asimptomaticii vor putea de acum să fie externați după 10 zile de spitalizare.

La propunerea Grupului Tehnic din cadrul Ministerului Sănătăţii care se ocupă de evaluări, marţi voi semna un ordin de ministru prin care pacientul asimptomatic sau simptomatic uşor va beneficia de o internare de 10 zile. În a şaptea zi se efectuează un test care, dacă este negativ, la zece zile se merge acasă. Dacă este pozitiv, totuşi, dar cel uşor asimptomatic nu mai are simptome de cel puţin trei zile, la zece zile va pleca acasă cu izolare la domiciliu până la 14 zile sub supravegherea medicului de familie. Acest ordin va fi semnat marţi, pentru a descongestiona spitalele, dar nu putem da un asimptomatic acasă în prima zi când s-a prezentat, fiindcă nu ştim cum va avea evoluţia acel asimptomatic. Să lăsăm specialiştii să decidă dacă un caz este asimptomatic sau nu", a afirmat ministrul Sănătăţii.

Tătaru a făcut un apel la responsabilitate și a spus că ieşirea în comunitate a unui pacient pozitiv este o responsabilitate care-i revine, în egală măsură, și pacientului, nu doar ministerului Sănătăţii și a atras atenția că în acest moment România se află într-o perioadă de transmitere comunitară accentuată.

XS
SM
MD
LG