Linkuri accesibilitate

Nelu Tătaru: Avem 226 de spitale COVID și 1.050 de paturi ATI


Romania - Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru

„Este un moment de cumpănă, să respectăm regulile", a fost mesajul transmis de Nelu Tătaru, miercuri, în ziua în care România a înregistrat trei noi recorduri de cazuri zilnice, decese și pacienți pe secții de terapie intensivă.

Ministrul Sănătății a prezentat o evaluare a spitalelor care pot da asistența medicală necesară pentru pacienții de coronavirus.

Astfel, în România există 226 de spitale suport Covid care au în dotare 1.050 de cazuri. În bilanțul de miercuri erau raportați 612 pacienți pe secțiile de ATI, doar că ei sunt concentrați în special în orașele mari, precum București sau Timișoara, ceea ce face necesară transportarea lor către alte spitale din țară unde sunt mai multe locuri.

„Unitățile medicale au capacitatea de a se adapta la numărul de cazuri la care se adresează", a transmis Nelu Tătaru, care a avertizat că același număr de medici lucrau și când zilnic erau 200 de cazuri noi și acum când ne apropiem de 3.000.

„În București și în cele 226 de unități suport cCvid există capacitatea de a adapta la numărul de cazuri care se adresează spitalelor. Sunt acele capacități care trebuie respectate. Personalul medical este același de acum 7 luni. Este același care a primit și 200 de cazuri pe zi și care primește și 3.000 de cazuri pe zi. Avem un mesaj pentru corpul medical ,care deși obosit, este în continuare acolo și acordă asistență medicală. Avem, în același timp, și un mesaj pentru populație: Haideți să respectăm acele reguli”, a mai spus Nelu Tătaru.

„Deși obosit este acolo și va da aceleași îngrijiri, haideți să respectăm regulile", a cerut Nelu Tătaru care a amintit că foarte mulți medici au fost infectați în timpul pandemiei deoarece au fost în prima linie de intervenție.

De altfel, un bilanț de miercuri arată 3277 de infectări în rândul personalului medical (834 de medici, 2363 asistenți medicali și 80 ambulanțieri).

„Am reevaluat și am relaxat niște activități la 1 septembrie, acelea s-au desfășurat sub norme, când am trecut de 1.5 (nr. infectări la mia de locuitori) a trebuit să reluăm măsuri. Când indicii vor reveni sub 1,5, vom reveni si noi", a arătat Tătaru cu referire la măsurile luate în anumite orașe din țară în care numărul de cazuri este în creștere.

Prin decizia Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență de marți s-a stabilit că restaurantele, cafenelele, cinematografele, teatrele, sălile de spectacol din Capitală se închid începând de miercuri, iar purtarea măștilor devine obligatorie între orele 7.45-21.15 în zona școlilor.

O nouă decizie adoptată miercuri suplimentează măsurile și cu prevederea că barurile, cluburile, discotecile, sălile de jocuri de noroc vor fi închise. Exceptate sunt terase exterioare cu spații deschise.

Miercuri s-a înregistrat un record absolut în România în ceea ce privește epidemia de COVID-19. În ultimele 24 de ore au fost diagnosticate 2.958 de cazuri, iar 82 de oameni au murit. Una dintre persoanele decedate în ultimele 24 de ore este copil cu vârsta între 10 și 19 ani.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG