Linkuri accesibilitate

Nelu Tătaru: Cei care sunt infectați cu coronavirus pot fi externați la cerere


Nelu Tătaru
Nelu Tătaru

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat, vineri, că lucrează la un proiect de lege care să reglementeze procedurile după decizia CCR prin care carantina a fost declarată neconstituțională deoarece a fost impusă prin ordin de ministru și nu prin proiect de lege.

„Lucrăm la un proiect legislativ, suntem în măsură să reglementăm articolele care sunt declarate neconstituționale. Izolarea trebuie să existe, internarea persoanelor cu simptomatologie trebuie să fie necesară. Avem focare care se nasc dincolo de cele pe care le știam vechi", a afirmat Nelu Tătaru, într-o conferință de presă la guvern.

El a arătat că, în actuala situație legislativă, un pacient infectat cu coronavirus poate cere să fie externat.

„Medicul curant decide externarea, se poate face externarea la cerere. Recomandarea de externare trebuie să existe. Atâta timp cât vor respecta izolarea la domiciliu, putem spune că pacientul își poate asuma măsura", a precizat ministrul Sănătății.

Tătaru a mai declarat că pacienții infectați cu coronavirus care vor să iasă pe propria răspundere din spital vor răspunde în fața legii, în temeiul articolului pentru zădărnicirea combaterii bolilor, dacă se va dovedi, în urma unei anchete epidemiologice, că sunt responsabili de infectarea altor persoane.

Ministrul a subliniat că măsurile de izolare sunt cele care au dus la rezultatele care au existat până acum.

„În pofida a tot ce se discută, a tot ce se întrevede pe fake news-uri, rămâne o regulă de bază. Pentru cei care primesc această recomandare de izolare rămâne, dincolo de decizia CCR, acel articol de zădărnicire a bolii”, a atras atenția Tătaru.

În acest moment nu există pericolul instituirii stării de urgență, a mai precizat Nelu Tătaru, ci se fac evaluări dacă va fi prelungită starea de alertă după 15 iulie.

„În acest moment nu avem acest pericol al stării de urgență. Gestionăm numărul de cazuri. Gândim, ca și evouție, până pe 15 iulie, dacă e necesară prelungirea stării de alertă sau nu”, a declarat Nelu Tătaru.

Despre situația în care se află secțiile ATI, unele dintre eleocupate la capacitate maximă, ministrul Sănătății a declarat că sunt cazuri particulare care pot fi ținute încă sub control.

XS
SM
MD
LG