Linkuri accesibilitate

Nelu Tătaru, despre prognoza de 2.800 cazuri/zi: Putem ajunge și la mai multe


Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, București, 3 iulie 2020.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a subliniat joi că „pandemia nu se tranșează în spital”, iar dacă nu vor fi respectate regulile cerute de autorități, atunci România poate depăși și pragul de 2.800 de cazuri noi pe zi estimat pentru 8 septembrie într-o prognoză a Institutului Național de Sănătate Publică.

„Previziuni pot fi multe, în contextul în care nimeni din țara asta n-o să respectăm niște reguli și nu vom încetini acea transmitere comunitară, putem ajunge și la mai multe cazuri. Eu sper că toți am înțeles ce înseamnă acest moment, sper că toți am înțeles că a fost și o perioadă în care a fost rătăcirea unora dintre noi, care am bagatelizat tot ce a însemnat această pandemie. Haideți să fim serioși, cred că în acest moment fiecare dintre noi avem pe cineva cunoscut care trece prin boală și puțini dintre noi care îi avem pe cei care au decedat”, a afirmat Nelu Tătaru, citat de Digi24.

El a insistat că măsurile sunt importante pentru a nu ajunge în situația ca sistemul medical să colapseze pe fondul unui număr prea mare de pacienți.

„Pandemia nu se tranșează în spital. Atâta timp cât vom avea cazuri, acest corp medical va deveni colmatat la un moment dat, cât nu se respectă niște reguli, cât vom avea o transmitere accentuată în comunitate, noi ca și corp medical nu vom putea să gestionăm ce ne vine în unitățile spitalicești. Avem și noi o limită. Cred că măsurile ar trebui să fie respectate”, a adăugat ministrul.

El a amintit de cele trei zile de vid legislativ și că legea actuală este contestată la Curtea Constituțională.

„Haideți să lăsăm momentul politic, să-l trecem pe un moment medical pe care încă nu l-am terminat. Să ne gândim la un moment economic și după aia să-l facem și politic”, a precizat ministrul Sănătății.

Pe fondul creșterii numărului de cazuri, se pregătește și prelungirea stării de alertă care expiră pe 17 august.

„Înaintea ședinței de Guvern (va fi ședința CNSU – n.r.) pentru că la ședința de Guvern va trebui să dăm și o hotărâre în sensul prelungirii stării de alertă, dacă ea este luată în calcul de CNSU și de premierul Ludovic Orban”, a spus Tătaru.

Numărul deceselor în rândul pacienților infectați cu coronavirus a atins un nou record joi când autoritățile au anunțat nu mai puțin de 53 de decese înregistrate într-o singură zi. Printre ele se numără și 4 persoane care nu prezentau comorbidități. Joi au fost anunțate și 1.454 de noi cazuri de coronavirus.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Urmările distrugerii barajului Nova Kakhovka din regiunea ucraineană Herson
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00
XS
SM
MD
LG