Linkuri accesibilitate

Nelu Tătaru despre testarea din Bucureşti: Nu este un studiu pe care să îl luăm în considerare


Nelu Tătaru
Nelu Tătaru

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a respins miercuri seară testarea privind anticorpilor care să arate gradul de infectare COVID-19 din București demarată într-un proiect al Primăriei Capitalei.

Oficialul a precizat că acțiunea nu este un studiu de referință care să fie luat în considerare.

Nu face parte din studiu. Am înţeles că Institutul Balş a cerut INSP un schelet de studiu sau un eşantion de pacienţi pentru a desfăşura acest studiu la nivelul Bucureştiului. INSP a recomandat un eşantion de 3.800 de persoane, am înţeles că se ajunge la 10.500. Nu este un studiu de referinţă sau ştiinţific pe care noi să îl luăm în considerare", a declarat Nelu Tătaru la Digi 24, citat de Agerpres.

În schimb, primarul general Gabriela Firea a anunţat miercuri că va depune plângere pentru abuz în serviciu şi zădărnicirea combaterii bolilor la adresa conducerilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bucureşti şi Ministerului Sănătăţii pe motiv că au refuzat autorizarea Arenei Naţionale ca loc pentru efectuarea testelor de tip anticorpi pentru populaţie.

Mâine depunem plângere pentru abuz în serviciu şi pentru zădărnicirea combaterii bolilor pentru conducerea DSP Bucureşti şi pentru conducerea Ministerului Sănătăţii. (...) A venit o delegaţie de la DSP Bucureşti, formată din opt persoane, acum două săptămâni, a analizat în vederea avizării toate circuitele medicale, s-au declarat foarte mulţumiţi, au spus că spaţiul este foarte mare, nu există posibilitatea contaminării (...), au spus că se duc la birou şi ne trimit avizul pentru testarea de tip anticorpi, dar acel aviz nu a mai venit. Conducerea ASSMB a sunat în fiecare zi şi s-a transmis că se lucrează şi că va fi trimis. Pur şi simplu ne-au amăgit, ne-au dus cu vorba, în dispreţ faţă de bucureşteni. Astăzi, când am invitat primele sute de persoane pentru a se testa şi a afla dacă au trecut prin boală, inopinat, a venit o altă delegaţie de la DSP Bucureşti, formată din trei inspectori, care ne-au cerut avizul DSP, pe care ei trebuiau să ni-l dea. Conducerea ASSMB a sunat din nou la DSP şi doamna de acolo a spus că nu a putut da acel aviz, deoarece a sunat la Ministerul Sănătăţii, de unde i s-a spus că, potrivit unui ordin de ministru, pentru activitatea de laborator nu se poate aviza Arena Naţională", a afirmat Gabriela Firea, la România TV, citată de Agerpres.

Primarul general al capitalei a spus că prin aceste acţiuni se doreşte atât blocarea unui proiect de-al său, cât şi ascunderea adevărului cu privire la situaţia infectărilor, care nu ar fi atât de gravă pe cât doresc autorităţile sanitare să o arate şi a dat asigurări că activitatea de testare va continua.

Conform Gabrielei Firea, în municipiul Bucureşti au fost testaţi 10.215 de pacienţi, 3.950 de cadre medicale, efectuându-se în total 17.736 de teste, dintre care doar 1.898 au fost pozitive, susţinând că la o populaţie de aproximativ 4.000.000 de persoane, aceste date nu justifică măsurile exagerate luate de autorităţi.

XS
SM
MD
LG