Linkuri accesibilitate

Nelu Tătaru, după recordul de noi cazuri: Vom avea două săptămâni dificile


Nelu Tătaru, ministrul Sănătății

România a înregistrat marți un număr record de noi îmbolnăviri, fiind înregistrate aproape 1.000 de noi cazuri de coronavirus. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a arătat că urmează acum două săptămâni dificile în care autoritățile trebuie să reimpună măsurile de protecție precum cele de care dispune de marți odată cu intrarea în vigoare a legii carantinei și izolării, iar apoi se poate înregistra o scădere a cazurilor.

„Suntem într-un moment pandemic, de creștere progresivă a numărului de cazuri. Vom avea două săptămâni dificile pentru a putea reimpune acele măsuri de carantină, izolare în spital, izolare la domiciliu. În funcție de cooperarea la aceste măsuri, în funcție de respectarea anumitor norme de desfășurare a anumitor activități vom putea vedea în următoarea perioadă și evoluția. Legislația care intră astăzi (marți - n.r.) ne va oferi în zilele următoare pârghiile pentru a putea scădea numărul de cazuri, dar, repet, vom avea două săptămâni destul de grele”, a declarat Nelu Tătaru.

Referitor la numărul de cazuri raportat marți, el a spus că România de află într-o perioadă de „creștere ușoară”.

„Tot ce înseamnă focare, tot ce înseamnă focare nou constituite sunt gestionate prin anchete epidemiologice, urmând ca acolo unde vom avea o suprasolicitare a activității medicale, mă refer la ATI, să punem să facem și detașări de personal, dar să putem transfera și acești pacienți unde avem locuri”, a mai spus ministrul Sănătății.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, marți, 994 de noi îmbolnăviri de COVID-19 în România, după prelucrarea a 17.204 teste.

Alte 36 de decese în rândul pacienților bolnavi de Covid-19, iar în creștere este și numărul pacienților care au nevoie de terapie intensivă, la 297.

De marți, odată cu intrare în vigoare a legii carantinei, cei infectați pot refuza tratamentul, însă trebuie să accepte izolarea pentru cel puțin 48 de ore, timp în care să fie investigați clinic și paraclinic.

Această prevedere reprezintă o măsură care să preîntâmpine cazurile recente, când oameni diagnosticați cu Covid 19 au refuzat internarea și tratamentul și au murit la câteva zile distanță sau au ajuns la ATI.

Pacienţii asimptomatici vor fi evaluaţi în primele 48 de ore, iar după aceea pot merge în izolare la domiciliu până la 14 zile.

Ordinele autorităților privind carantina sau izolarea sunt acte adminstrative, așadar pot fi atacate de orice persoană în fața unui judecător, în cazul în care consideră că i s-au încălcat drepturile sau libertățile. Condiția este ca în 24 de ore să fie depusă contestația.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG