Linkuri accesibilitate

Nelu Tătaru: Nu ne mai permitem încă o carantină


România- Ministrul Sănătății Nelu Tătaru
România- Ministrul Sănătății Nelu Tătaru

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spune că soluția pentru oprirea răspândirii coronavirusului în România nu este încă o carantină ci respectarea regulilor sanitare.

Întrebat dacă împărtășește opiniile celor care spun că România ar trebui să intre în carantină cel puțin o lună, Tătaru a spus că sunt specialiști care cred că țara ar trebuie închisă chiar două luni, dar că nu aceasta e soluția ci doar respectarea restricțiilor și o schimbare a atitudinii și a discursului celor care ignoră efortul medicilor și existența victimelor pandemiei de coronavirus.

„Să ne închidem o lună? Sunt specialişti care cred că ar trebui să ne închidem două luni. Din punctul meu de vedere cred că ar trebui să respectăm nişte restricţii pe care le-am impus încă de la începutul acestei pandemii şi să ne gândim la cei de lângă noi care nu mai sunt din cauza acestei pandemii, să ne gândim la cei care suferă şi să ne gândim la un corp medical care în acest moment şi ei sunt cu credinţa în suflet şi în acest moment sunt aceiaşi de la începutul acestei pandemii şi merg în continuare şi ţin să le mulţumesc încă o dată aici în faţa dumneavoastră. Suntem împreună suntem acolo şi eu sper ca cei care ne furnizează aceste cazuri şi care înainte de a ajunge în spital nu cred în aceste cazuri să-şi reaşeze un pic atât atitudinea, cât şi discursul.”

„Nu știu dacă România își mai permite un lockdown, după cum nu știu dacă fiecare dintre noi își mai permite un lockdown”, a mai spus el, într-o intervenție la Digi24.

Tătaru a insistat însă că trebuie respectate regulile deja impuse privind purtarea măștii și distanțarea socială.

El a făcut încă un apel la purtarea măștii de protecție dar nu a putut anticipa dacă va fi impusă purtarea ei obligatorie peste tot în București.

„După cum ştiţi, libertatea deciziei după anumite valori este la comitetele judeţene (pentru situaţii de urgenţă - n.r.) sau Comitetul Municipiului Bucureşti pentru coordonarea intervenţiei. Se merge strict pe acele măsuri locale, dar şi acele măsuri restrictive în vederea scăderii numărului de cazuri noi prin scăderea transmiterii. În contextul în care vom avea o transmitere liberă accentuată cu o creştere exponenţială a numărului de cazuri noi se vor lua şi alte decizii. Deocamdată, nu avem în discuţii carantinarea Bucureştiului."

Bucureștiul continuă să fie pe primul loc cu 539 de cazuri noi de Covid-19 în ultimele 24 de ore și cu o rată a infectării de 2,52, urmat de Alba (2,26) și Vîlcea (2.16).

Sâmbătă au fost înregistrate 53 de decese în toată țara și 628 de persoane sunt internate la terapie intensivă în stare gravă.

De asemenea, au fost înregistrate două decese la grupe scăzute de vârstă: unul până în 9 ani și unul până în 29 de ani.

Primul deces este al unui copil de patru ani care suferea de mai multe afecțiuni.

Distinct de cele aproape 3.000 de cazuri nou confirmate (2.880), în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 431 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

În ultimele 24 de ore au fost făcute 15.709 de teste, ca pentru o zi de weekend, 9.160 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 6.549 la cerere.

XS
SM
MD
LG