Linkuri accesibilitate

Nelu Tătaru: Transmiterea comunitară devine accentuată


Nelu Tătaru

Transmiterea comunitară devine accentuată și ne apropiem de un moment în care o să vedem că avem dublare sau triplare de cazuri pe zi”, avertizează ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, după o săptămână cu o creștere alarmantă a numărului de noi cazuri de coronavirus cu peste 300 pe zi.

Oficialul a insistat pentru respectarea măsurilor esențiale, precum purtarea măștilor în interior sau distanțarea socială, pentru ca situația să rămână una sub control.

Suntem într-un moment în care gestionăm această creștere oarecum prognozată de către noi, suntem într-o perioadă în care recomandăm în continuare respectarea regulilor de distanțare socială, de igienă, precum portul măștii în spații închise, la locul de muncă sau în mijloacele de transport în comun.

În măsura în care aceste reguli sunt respectate, atât eu cât și colegii mei putem gestiona aceste creșteri care sunt niște creșteri progresive, nu sunt niște creșteri exponențiale și putem gestiona acele cazuri care se găsesc în acest moment în terapie intensivă", a precizat Nelu Tătaru, la Digi24.

Creșterea ratei de transmitere ar putea cauza probleme importante autorităților în gestionarea pandemiei.

Noi am plecat pe o pantă descendentă în care aveam o transmitere de 0,6, 0,7 și am ajuns la o transmitere de 1,2, 1,4. Suntem într-un moment în care gestionăm, dar transmiterea comunitară există în acest moment, devine accentuată și ne apropiem de un moment în care o să vedem că avem dublare sau triplare de cazuri pe zi.

Acela va fi momentul în care vom avea o problemă. Nu suntem la acel moment, dar repet: Ca să nu ajungem acolo sunt regulile de igienă, de distanțare care trebuie păstrate", a afirmat ministrul Sănătății.

El a subliniat că orice relaxare a măsurilor restrictive a venit cu norme de aplicare ce trebuie să fie respectate.

Noi am făcut măsuri de relaxare a unor activități, dar acele măsuri au venit însoțite de niște norme de aplicare în vederea desfășurării și funcționării acelor activități. Fiecare din aceste norme trebuie respectate.

În zilele următoare vom evalua aceste reguli și organele de control vor fi acolo", a arătat Nelu Tătaru.

315 noi cazuri de îmbolnăvire au fost anunțate duminică. A fost cea de-a cincea zi consecutivă când, în România, se înregistrează peste 300 de cazuri.

Până pe 21 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 24.045 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 16.911 au fost declarate vindecate și externate.

Până duminică, 1.512 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Urmările distrugerii barajului Nova Kakhovka din regiunea ucraineană Herson
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00
XS
SM
MD
LG