Linkuri accesibilitate

Neonazist american, admirator al Gărzii de Fier, participant la asaltul de la Capitoliu


SUA - Asaltul asupra Capitoliului
SUA - Asaltul asupra Capitoliului

Matthew Heimbach, un neonazist american, s-a aflat printre participanții la asaltul dat miercuri asupra Capitoliului, transmite Fox News.

Heimbach este un admirator declarat al Corneliu Zelea Codreanu și al Gărzii de Fier, o organizație paramilitară din România interbelică, de orientare naționalist-fascistă, cu caracter mistic-religios, antisemită și anticapitalistă, creată după modelul organizațiilor naziste și care a comis sute de asasinate politice, care i-au ucis pe Virgil Madgearu și pe Nicolae Iorga. Heimbach a spus într-un interviu acordat în 2015 că a fost inspirat de Corneliu Zelea Codreanu şi de legiunea Arhanghelului Mihai. „Consider Legiunea cea mai mare inspiraţie spirituală a mea”, spune Heimbach în interviul citat și nu este de acord că liderul Gărzii de Fier ar fi fost fascist. „Misiunea Legiunii era aceea de a salva suflete prin revitalizarea Bisericii Ortodoxe în România”, mai spunea Heimbach, declarat ortodox.

Una din imaginile de miercuri de la Capitoliu îl arată pe un bărbos în mijlocul unei mulțimi. Presa locală a fost cea care l-a identificat pe neonazistul Matthew Heimbach din orașul sudic Paoli, care susține că ar fi abandonat mișcarea neonazistă. El a mai fost în centrul atenției publice și înainte.

În 2015, Heimbach a fondat Partidul Muncitoresc Tradiționalist, despre care a spus că a fost conceput pentru a „crea o mișcare naționalistă în stil european”, împreună cu socrul său, Matt Parrott.

În 2016, Heimbach, absolvent al Universității Towson, a fost condamnat la închisoare pentru că a încălcat perioada de probă de doi ani, după ce a hărțuit un protestatar anti-Trump la unul dintre mitingurile președintelui Trump din 2016.

La proces, Heimbach a susținut că președintele l-ar fi autorizat, de fapt, să-i îndepărteze pe contestatarii săi, atunci când a spus: „Scoateți-i de aici”.

Heimbach a pledat ulterior vinovat pentru a scăpa de închisoare. Peste doar un an avea să ajute la organizarea și promovarea mitingului „Unite the Right”, din 2017, de la Charlottesville, Virginia, unde au avut loc ciocniri violente și a murit Heather Heyer, în vârstă de 32 de ani.

Partidul lui Heimbach a fost desființat în martie 2018.

La asaltul asupra Capitoliului au murit cinci oameni, inclusiv ofițerul de poliție Capitol, Brian D. Sicknick, de 42 de ani, și o femeie, veteran al forței aeriene americane, Ashli Babbitt, de 35 de ani. Poliția a arestat 70 de persoane.

XS
SM
MD
LG