Linkuri accesibilitate

Ciprian Mihali: Nepregătirea pentru Europa


Pentru a cunoaște dosarele europene, pentru a fi parte la dezbateri și decizii nu e de ajuns să-ți sufle cineva în ureche versiunea românească

Puține momente ar fi fost mai nepotrivite în ultimii doisprezece ani pentru preluarea de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene. În puține alte împrejurări țara noastră ar fi fost atât de nepregătită pentru coordonarea activității echipei ministeriale europene decât la începutul acestui an.

Președinția rotativă a Consiliului UE este un exercițiu de maturitate pentru fiecare dintre statele membre. Fiecare țară, prin guvernul și instituțiile sale cu responsabilități europene, este invitată să coordoneze, adică să preia pe umerii săi sarcina coordonării dosarelor europene. Este un gest de curtoazie față de ceilalți membri și de maximă responsabilitate deopotrivă. Țara care prezidează Consiliul are nobila misiune de a contribui, prin expertiza sa proprie, prin abnegația și efortul său, la consolidarea instituțiilor europene, a coeziunii, a securității și a forței UE.

Unde ne aflăm noi însă în raport cu această misiune? Pentru a rămâne eleganți în exprimare, să spunem că nepregătirea României poate fi identificată pe cel puțin trei niveluri.

Calitatea slabă a echipei guvernamentale

Nu e un secret pentru nimeni că România s-a procopsit de cel puțin un an încoace cu un guvern de oameni foarte prost pregătiți în domeniile lor (asta în cazul în care au „domenii ale lor” – dar avem miniștri care se pricep la cinci domenii, adică, să fim sinceri, la nimic). Acest guvern a reușit performanța de a aduna laolaltă niște figuri atât de șterse și de nepricepute încât nimic din ce face nu reușește să șteargă impresia că el este doar o interfață a unui grup mult mai puternic, mult mai obscur, care îl manevrează după alte interese decât cele ale guvernării țării. Singura calitate prin care se remarcă aproape toți dintre acești miniștri este nesfârșita lor servilitate și elasticitate morală în fața unui șef resentimentar și profund antieuropean.

Ceea ce pare, de asemenea, evident, privindu-i și auzindu-i pe guvernanți, este că aproape niciunul nu este capabil să se exprime într-o limbă de mare circulație. Iar atunci când o fac, am văzut recent, o fac pentru a apăra poziții care îi revoltă profund până și pe jurnaliștii occidentali. Oamenii aceștia, cu educație generală mediocră, nu au avut nici ocazia, dar nici înzestrările personale îngăduindu-le să stăpânească engleza, franceza sau o altă limbă. Care pot fi calitățile intelectuale ale unei persoane care s-a aflat săptămânal, vreme de nouă ani, într-un mediu multilingvistic, și să nu fie nici capabilă și nici dornică să deprindă măcar rudimentele uneia dintre limbile utilizate la Bruxelles și Strasbourg? Care este respectul pe care l-a arătat colegilor din toate celelalte țări în acești nouă ani astfel încât să nu dorească să schimbe o vorbă cu ei, să poarte o conversație, să se întrețină într-un mediu informal, fără interpreți, cu unul sau altul dintre europarlamentarii de acolo? Şi ce ne-ar putea convinge că această persoană a avut o revelație proeuropeană acum, după ce vreme de nouă ani nu a contribuit cu nimic la bunul mers al Europei?

În același timp, ignoranța lingvistică este ignoranță tout court. Pentru a cunoaște dosarele europene, pentru a participa la dezbateri și decizii cu o contribuție semnificativă nu e de ajuns să-ți sufle cineva în permanență în ureche versiunea românească a ce se discută. Şi nici măcar nu e de ajuns să ai, mai puțin în slujba ta, cât în slujba țării, o echipă de diplomați și de experți de mare calitate profesională, dar care sunt copleșiți de muncă și umiliți cu fiecare apariție sau cu fiecare rostire elucubrantă a unor personaje atât de exotice cum sunt unii dintre membrii acestui guvern.

Discursul echivoc al actualei puteri

România a reușit să provoace un disconfort general și o confuzie completă în rândul partenerilor europeni din cauza discursului politic de la București. Delirul verbal al lui Liviu Dragnea, acompaniat de fidelii săi servitori politici și mediatici, încearcă de doi ani încoace să indice Europa ca vinovatul principal al eșecurilor și incoerențelor guvernării de la București. Replierea pe un suveranism primitiv, copie de proastă calitate a celui maghiar sau polonez, este menit mai degrabă să ascundă incompetența și corupția decât să demonstreze vreo oarecare poziționare fermă în dezbaterile europene. Volutele proeuropene și neconvingătoare ale doamnei Dăncilă intră zilnic în coliziune cu tonul agresiv al autopropușilor câini de pază ai puterii naționale și pretins patriotice. Nu mai departe decât în legendara seară de la Ateneu, discursul dezlânat al prim-ministrului în favoarea Europei nu a putut șterge impresia provocată de alegațiile rostite în engleză și în română de ceilalți reprezentanți ai puterii, manifestări ale unei frustrări împodobite cu cereri imperioase de respect. Fie acești oameni nu înțeleg spiritul construcției europene, fie cultivă înadins o duplicitate menită să tulbure reperele unei populații oricum debusolate și deja împrăștiate acum în toate colțurile Europei.

A cere mai mult respect și mai multă demnitate din partea Europei – atunci când tu nu-i respecți valorile, atunci când îți disprețuiești și îți umilești cetățenii, atunci când prin sute de intervenții brutale schimbi sensul dreptății exclusiv în favoarea infractorilor, atunci când numești în toate funcțiile de responsabilitate publică oameni incompetenți, imorali și corupți – este doar un exercițiu retoric, sărăcăcios și manipulator, care nu poate să țină loc de invitație la dialog cu Europa.

O putere străină spiritului european

Dincolo – sau, mai degrabă, dincoace – de calitatea modestăa actualilor guvernanți și de discursul ei monoton, există o nepregătire și o neînțelegere de fond a puterii actuale în privința conducerii Consiliului Uniunii Europene pentru acest mandat de șase luni. Pentru prima dată de când suntem membri UE ni se cere să participăm, să dăm, nu să primim. Aderarea la UE și primii ani în Uniune au fost ani în care am rămas prinși inerțial în aceeași logică a cerutului, a ajutorului, a discursului despre ce poate să facă Europa pentru noi, cu ce ne poate susține, cum ne poate da bani etc. Foarte puțin s-a discutat în acești doisprezece ani despre contribuția României la proiectul european. Nu contribuția financiară stabilită prin consens european, nici contribuția prin europarlamentari și nici măcar contribuția prin cele câteva milioane de români care, forțați sau de bună voie, au ales să lucreze și să trăiască în celelalte țări europene. Ci contribuția noastră ca forță care contribuie la dezvoltarea proiectului european, participarea noastră activă și vizibilă la reflecția asupra dosarelor majore ale Uniunii. Pe fondul incoerențelor și slăbiciunii politicii interne, România a reușit foarte rar să exprime un punct de vedere ferm, să ofere scenarii alternative și soluții la situații dificile prin care a trecut și trece Uniunea. Iar astăzi, când trebuie ca țara noastră să coordoneze și să modereze dezbateri cruciale privind viitorul Europei, vocea oamenilor competenți din România capabili să o facă este sufocată de cacofonia zgomotoasă a unui guvern preocupat mult mai mult de problemele penale ale conducătorilor săi decât de destinul Europei.

Uniunea europeană este o construcție sofisticată și prin aceea că la edificarea ei au contribuit, prin efortul lor și prin credința lor fermă, popoare și lideri politici care au scris istoria recentă a acestui continent. Noi suntem azi membri ai UE tocmai pentru că aceste popoare și acești lideri politici au crezut în vocația noastră europeană. România nu are de ce să ceară respect acestei construcții, ci trebuie să-și dea jos costumul, așa cum o fac milioane de cetățeni ai ei răspândiți în toate țările europene, să îmbrace salopeta și să pună umărul la întărirea acestei construcții. Şi mai trebuie să înceapă ea, guvernând Europa, să respecte – în relația cu toți cetățenii europeni și mai ales cu proprii cetățeni – valorile pe care s-a edificat Uniunea și care ne țin împreună, în ciuda tuturor.

***

Ciprian Mihali este doctor în filosofie al Universităților „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și „Marc Bloch” din Strasbourg (2000). A predat filosofia contemporană la UBB din 1992 până în 2012. A fost numit apoi, pentru un mandat de patru ani, ambasador al României în Senegal și în alte șapte țări din Africa de Vest. Din 2016 se află la Bruxelles, ca director pentru Europa de Vest al Agenției universitare a Francofoniei.

XS
SM
MD
LG