Linkuri accesibilitate

Nervii liderilor social-democrați au cedat înainte de Congres. Dăncilă face portretul-robot al liderului PSD: să nu fie ca Dragnea


Viorica Dăncilă spune că partidul trebuie condus altfel decât în perioada lui Liviu Dragnea.
Viorica Dăncilă spune că partidul trebuie condus altfel decât în perioada lui Liviu Dragnea.

Certurile și înjurăturile din PSD au fost recunoscute în mod oficial de liderii social-democrați, tensiunea în partid fiind la cote înalte înainte de Congres. Viorica Dăncilă spune că i-a lăsat pe toți să-și reproșeze ce aveau de reproșat, dar că echipa trebuie să fie unită.

Taberele din PSD devoalează discuțiile avute în spatele ușilor închise, în care înjurăturile, amenințările și acuzele nu au lipsit.

Prima discuție tensionată a avut loc săptămâna trecută pe grupul de whatsapp al liderilor de filiale, cu o seară înaintea Comitetului Executiv al PSD în care s-a stabilit data Congresului. Marian Oprișan l-a acuzat pe Paul Stănescu că face jocurile lui Victor Ponta și dorește ca PSD să scadă în intenția de vot pentru a-i putea preda acestuia partidul. În apărarea lui Stănescu au sărit, în discuția de pe whatsapp, Dumitru Buzatu, Gabriela Firea și Olguța Vasilescu. Oprișan a bănuit-o pe Gabriela Firea că este cea care îi compune mesajele lui Paul Stănescu, deoarece acestea nu aveau greșeli gramaticale. Momentul a fost descris chiar înaintea ședinței Biroului Permanent Național de Gabriela Firea, care a dezvăluit o altă discuție din interiorul partidului. Potrivit acesteia, Marian Oprișan s-a întâlnit cu Florentin Pandele și Paul Stănescu pentru a-i cere să fie președintele PSD atunci când partidul era condus de Liviu Dragnea. Versiunea lui Marian Oprișan este însă diferită, el spunând în Comitetul Executiv că discuția a fost despre amnistie și grațiere.

În timpul ședinței Comitetului Executiv al PSD de vineri, a avut loc un al doilea moment tensionat, care a fost recunoscut de cei care au participat la el. Marcel Ciolacu l-a înjurat pe holurile sediului PSD din Băneasa pe Marian Oprișan. Discuția s-a lăsat și cu amenințări cu bătaia între cei doi, totul plecând după o remarcă a lui Oprișan, care i-a acuzat pe Ciolacu și Stănescu că vor să predea partidului serviciilor secrete. “Prietenia mea cu domnul Oprișan e veche”, a fost răspunsul ironic al lui Ciolacu când a fost întrebat despre acest incident. Întrebat dacă i-a spus lui Oprișan: „vrei bătaie”, Ciolacu a spus: „nu îmi aduc aminte”

Premierul Viorica Dăncilă a recunoscut discuția avută în cadrul Comitetului Executiv.

“A fost o discuție în care s-au strâns lucruri, i-am lăsat să-și reproșeze ce avea aveau de reproșat, să-și spună păsurile, dar după acest CEX e important să ne respectăm să fim o echipă unită dacă vrem să avem succes. Vor reuși, nu au altă soluție, nimeni nu acceptă să avem divergențe în loc să avem opinii, proiecte”, a fost poziția președintelui interimar al PSD.

Marian Oprișan a lipsit de la ședința de astăzi a Biroului Permanent Național al PSD, în timp ce Marcel Ciolacu și Paul Stănescu s-au abținut de la intervenții în cadrul ședinței.

Negoiță a pus-o la colt pe Dăncilă

Surse din PSD au declarat pentru Europa liberă că cel mai dur discurs la adresa premierului Dăncilă l-a avut în cadrul BPN vicepreședintele Robert Negoiță. Acesta i-a reproșat premierului că “și-a bătut joc de administrațiile locale și că este un Guvern ticălos”, care nu și-a respectat promisiunile făcute primarilor.

Dăncilă i-a propus să găsească o rezolvare, însă soluția premierului nu este pe placul primarilor de municipii. Surse guvernamentale au spus pentru Europa Liberă că premierul vrea să se facă o analiză pe bugetul fiecărei administrații locale pentru a se vedea unde sunt probleme majore. Doar primăriile care riscă să nu mai menține funcționarea curentă vor primi bani de la Guvern. În schimb, Negoiță dorește ca Guvernul să-și respecte înțelegerea făcută la începutul anului cu asociațiile primarilor.

La ultimul Comitet Executiv, Viorica Dăncilă a recunoscut că nu a fost consultată de Liviu Dragnea când s-a elaborat proiectul bugetului de stat. Marcel Ciolacu a întrebat-o de ce nu și-a dat demisia în acel moment. Premierul a spus astăzi că nu mai vrea să discute despre lucrurile care au legătura cu istoria.

Dăncilă se leapădă de Dragnea

Viorica Dăncilă a dat astăzi și un mesaj prin care vrea să delimiteze partidul de epoca Dragnea.

“Nu aș vrea să îl judec pe Liviu Dragnea, dar aș vrea să schimb modul de lucrul”, a spus președintele interimar al PSD. Ea a făcut și un portret al viitorului lider PSD, spunând că acesta trebuie să fie pro european, euroatlantist și un om care să genereze un val de credibilitate în rândul colegilor.

Parlamentarii PSD, ținuți în bancă la moțiune

Biroul Permanent al PSD a decis ca parlamentarii partidului să fie prezenți în ziua votului pentru moțiunea de cenzură, dar aceștia să nu voteze. În acest fel, Viorica Dăncilă încearcă să securizeze votul pentru a nu avea surprize neplăcute. Ea a lansat și un atac la adresa lui Victor Ponta, amintindu-i acestuia că a lăsat partidul într-o situație grea după demisia pe Facebook.

Istoricul scandalurilor în PSD

Social-democrații au o lungă istorie în privința conflictelor interne. În 2005, în timpul Congresului în care se decidea dacă partidul urmează să fie condus de Ion Iliescu sau de Mircea Geoană, Marian Vanghelie l-a amenințat pe Victor Ponta că îl bate. Vanghelie a alergat prin sală în văzul tuturor, spunând că vrea să-l bată pe Ponta.

Tot Vanghelie a fost implicat și într-un alt incident din PSD, care a avut loc în 2014. Aflați la Orăștie pentru desemnarea candidatului la prezidențiale, social-democrații s-au certat, iar fostul ministrul al Educației, Mihnea Costoiu, era să fie bătut de Marian Vanghelie. În cele din urmă, Costoiu a reușit să scape pentru că Vanghelie s-a lovit de singur de marginea unei scări. Și acest moment a fost recunoscut de liderii PSD după o perioadă.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG