Linkuri accesibilitate

Liviu Turcu: „În acest aparat de securitate există încă o parte numeroasă care nu îl iubește pe Ceaușescu”


București, 21 decembrie 1989, ora 14:00.
București, 21 decembrie 1989, ora 14:00.

Un interviu difuzat în cadrul Studioului special al Europei Libere din 22 decembrie 1989, înainte de fuga lui Nicolae Ceaușescu.

Nestor Ratesh în dialog cu Liviu Turcu în decembrie 1989
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:04 0:00

Emil Hurezeanu: „Și acum, cred că avem ceva din Statele Unite. Avem un interviu cu Liviu Turcu, transmis de Nestor Ratesh. Liviu Turcu a fost responsabili serviciilor de securitate, de spionaj în țările de limbă germană, a defectat, cum se spune, adică a trecut dincolo în februarie anul acesta, după conferința de la Viena. Între timp, a dat mai multe interviuri, a scris mai multe articole, unele le-am transmis și noi. Liviu Turcu este un om din tânăra generație, a fost unul dintre cei mai eminenți reprezentanți ai tinerii generații ai Securității. Să-i ascultăm mărturia de acum.

Nestor Ratesh: Care este reacția Dumneavoastră la evenimentele care se petrec acum în România?

Liviu Turcu: Domnule Nestor Ratesh, desigur, sunt ca și multe, multe alte mii de români aflați în afara țării emoționat și plin de speranțe față de veștile care ne parvin clipă de clipă. Pentru mine personal, care cunosc bine mecanismul aparatului de securitate intern, trebuie să vă spun că, în pofida imaginii mai mult sau mai puțin de calm și de coeziune pe care încearcă să o mizeze în fața opiniei publice românești, sentimentul general este acela de panică. Experiența aparatelor similare de represiune din țările socialiste alăturate constituie nu numai un termen de comparație extrem de nefavorabil pentru viitorul aparatului de represiune românesc, dar sunt convins că în pofida eforturilor intense de îndoctrinare în ultima clipă a aparatului de securitate, acesta este destul de confuzionat și într-un moment de răscruce, aș spune, față de desfășurarea evenimentelor din România.

Spunând aceasta am în vedere înainte de toate faptul că și în acest aparat de securitate există încă o parte numeroasă care nu îl iubește pe Ceaușescu și singura problemă pe care și-o pune în această clipă este doar aceea dacă va fi sau nu va fi tras la răspundere pentru activitățile anterioare. Un număr mic, și în special cadrele de comandă din conducerea aparatului de securitate, este limpede că încearcă să-și salveze, cum se spune în popor, pielea, fiind dispuși să ducă violențele până la capăt. Cu cât numărul și amploarea manifestațiilor în restul țării vor crește, regimul va fi tot mai mult confuzionat și paralizat.

Nestor Ratesh: Ai avea un cuvânt și pentru foștii dumitale colegi din Departamentul securității statului?

Liviu Turcu: Desigur. Întâmplarea face să cunosc mult mai bine situația în cadrul Serviciului român de informații și vă pot spune, așa cum am mai făcut-o, că peste, probabil, 50 la sută din efectul acestui aparat, mă refer la aparatul de securitate externă, este constituit de oameni care nu doresc să ridice nici măcar un singur deget împotriva poporului român.

În ceea ce privește securitatea internă, care este într-o situație mult mai dificilă, întrucât are un trecut și trebuie să răspundă pentru multe dintre faptele săvârșite, situația este, desigur, incertă.

Fac un apel, dacă se poate spune așa, și către ei să reacționeze alăturându-se poporului român și să contribuie în acest fel direct la eliminarea unei dictaturi și a unui clan care pur și simplu a exfoliat poporul și țara românească în ultimele două decenii și jumătate.

Ar mai trebui ca poporul român în aceste clipe să cunoască câteva lucruri legate de mecanismul represiunii. Spuneam că în acest context Ministerul de interne și Departamentul securității statului (DSS) se află în stare de alarmă, de luptă. Aceasta însemnă că permanent ei sunt distribuiți în diferitele categorii sociale și în sectoarele de activitate ale țării, încercând să obțină permanent informații legate de starea de spirit a populației și îndeosebi să încerce să evalueze până unde poporul român este dispus că meargă. Iată de ce este foarte important în aceste momente cu adevărat istorice pentru România ca poporul român să nu se lase manipulat și, mai ales, să nu se lase pradă zvonurilor plasate în mod sistematic, menite să-i descurajeze și să îi paralizeze.

Sunt convins că s-a trecut deja încă în urmă cu 48 de ore la arestări cu caracter preventiv, multe dintre acestea necunoscute. Este tactica aplicată în astfel de situații confuze. Toți cetățenii străini sunt complet încadrați informativ, comunicațiile sunt sub un control total. Este, cu alte cuvinte, o adevărată stare de război nedeclarată, o stare de război împotriva propriului popor. Se triază și se distrug cu mare febrilitate documentele cele mai compromițătoare pentru DSS, iar celelalte sunt pregătite încă, conform sistemului stabilit, pentru evacuare în containere speciale.

Este momentul să fac un apel cu totul și cu totul special pentru cei care sunt trimiși să execute astfel de sarcini să nu o facă, întrucât acestea sunt documente de o importanță istorică care vor pune cu adevărat regimul Ceaușescu în adevărata sa lumină.

Cele petrecute în Germania de răsărit din acest punct de vedere, mă refer la documentele dispărute și la intervenția populației de a încerca să oprească acest proces de distrugere, este pe deplin edificator, iar regimul de la București sunt convins că a cunoscut și a aplicat bine această lecție.

În încheierea cel puțin a acestei idei aș vrea să menționez principalii factori de sprijin și de execuție a lui Nicolae Ceaușescu pe linie represivă în aceste clipe. Ei sunt Tudor Postelnicu, ministrul de interne, dar mai bine de nouă ani și jumătate șeful Departamentului securității interne, deci principalul instrument, cel mai dur, aș spune, membru al Comitetului politic executiv. Este general-colonelul Iulian Vlad, care este fostul adjunct al lui Postelnicu, în prezent ministru secretar de stat și sef al Departamentul securității statului. Este generalul Aristotel Stamatoiu, care este șeful Serviciului român de informații externe și care are o veche experiență și și-a petrecut o parte însemnată a activități sale în calitate de șef al securității interne. Și, în sfârșit, să-l numim pe generalul Giani Bucurescu, care a fost recent, circa câteva luni în urmă, numit adjunct al ministrului și șef al securității interne. La aceștia mai pot să fie desigur amintiți și alții. Dar dacă i-am amintit în special pe aceștia, i-am amintit pentru că ei sunt vechi slujbași ai dictatorului și au mâinile pătate de sânge românesc.

Lista potențială a martorilor ce ar putea să depună mărturii împotriva acestora este, desigur, imensă. I-am nominalizat însă în aceste momente pentru ca poporul român să știe și să poată trage la răspundere pe aceștia. Și să sperăm că acest lucru se va întâmpla cât se poate de curând.

Nestor Ratesh: Terenul este desigur mișcător la București și toate surprizele sunt posibile, inclusiv cea ca unii dintre aceștia să-și schimbe atitudinea și să înțeleagă mai bine voința și năzuințele poporului român. Mulțumesc foarte mult, Liviu Turcu!

Liviu Turcu: Și eu vă mulțumesc foarte mult și îmi exprim încă o dată speranța, ca și Dumneavoastră, și mulți alți compatrioți, că ceea ce a pornit, tăvălugul care a pornit zilele acestea în România va conduce la pulverizarea acestei dictaturi de mai bine de două decenii și jumătate.

Nestor Ratesh: Acesta a fost, deci, Liviu Turcu, fost ofițer cu înalte funcții în Serviciul de informații externe al Direcției securității statului.

Emil Hurezeanu: Mulțumesc, Liviu Turcu, mulțumesc, Nestor Ratesh.”

  • 16x9 Image

    Nestor Ratesh

    Nestor Ratesh (n. 1933, Moinesti, jud. Bacău). Ziarist, corespondent al Europei Libere în Statele Unite (din 1973), ulterior director al Serviciului românesc la München și Praga (1989; 1994-2002).

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG