Linkuri accesibilitate

3 minute | Greva sanitară. (Ne)siguranța aeronavelor Boeing. Pregătiri pentru alegerile europene


Parte din fuzelajul unei aeronave Boeing 737 Max 9, operată de Alaska Airlines, s-a desprins în timpul zborului.
Parte din fuzelajul unei aeronave Boeing 737 Max 9, operată de Alaska Airlines, s-a desprins în timpul zborului.

Angajații sanitari din București vor să intre în grevă, din februarie. Anchetatorii cercetează circumstanțele în care un avion Boeing și-a pierdut parte din fuzelaj, în timpul zborului. Charles Michel, președintele Consiliului European, va candida ca europarlamentar în alegerile din iunie. 

Bun găsit,

Iată principalele știri:

  • Medicii și asistenții din București vor să declanșeze o grevă generală în februarie, din cauza salariilor mici și a lipsei de personal cu care s-au confruntat în timpul noului val de viroze.
  • După ce parte din fuzelajul unui Boeing 737 Max 9 s-a desprins vineri în timpul unui zbor, se trag semnale de alarmă cu privire la siguranța aeronavelor. Ele sunt folosite cu precădere de companiile americane, dar există și în flota Turkish Airlines.
  • Politicienii europeni încep să se pregătească pentru alegerile UE din iunie. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat că va candida.

Greva personalului sanitar

Medicii și asistenții din București au anunțat, prin sindicatul SANITAS, că intenționează să intre în grevă generală în februarie. Ei cer deblocarea posturilor din sănătate, pentru a remedia deficitul de posturi din domeniu. Înainte de a putea intra în greva generală, sindicatele trebuie mai întâi să declanșeze conflictul colectiv de muncă.

Apelul Colegiului Medicilor pentru deblocarea posturilor e publicat de Agerpres.

Problemele sunt multe: de la salariile mici și orele lungi, la condițiile din spitale și lipsa de personal. Mai multe detalii pe Europa Liberă. Numai în spitalele din Capitală ar fi nevoie de cel puțin 900 de medici, iar la nivel național este un deficit de peste 30 de mii de posturi.

Sistemul a ajuns într-un moment critic după valul de gripă și viroză din ultimele săptămâni, scrie Digi24, precizând că la spitalul de copii Victor Gomoiu din București o singură asistentă trebuie să se ocupe de sute de pacienți.

„În momentul în care acum avem epidemie de gripă nu avem efectiv cu cine lucra. A ajuns ca un asistent să facă două norme, a ajuns ca un medic să alerge pe două etaje sau două secții diferite, și așa mai departe”, a declarat Viorel Hușanu, președintele SANITAS București, pentru Euronews.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, citat de HotNews, spune că încearcă să obțină majorări salariale, dar că totul ține de premier.

Semne de întrebare despre siguranța aeronavelor Boeing 737

O aeronavă Boeing 737 Max 9, operată de Alaska Airlines între statele Oregon și California, și-a pierdut vineri parte din fuzelaj, în timpul zborului. Un panou cu care se închide ieșirea de urgență s-a desprins la începutul zborului, iar avionul s-a depresurizat.

Piloții au reușit să se întoarcă în siguranță pe aeroportul din Portland, Oregon. Din fericire, nimeni nu stătea pe locurile de lângă ușa desprinsă din fuzelaj. Detaliile sunt analizate în New York Times; tot NYT are și mărturii ale celor de la bord.

Potrivit Reuters, compania Boeing a avut mai multe probleme cu această linie de avioane, în ceea ce privește vânzările, calitatea, și capacitatea de producție. News.ro a publicat o cronologie a problemelor avioanelor Boeing 737 Max de-a lungul anilor.

Anchetatorii și experții spun deopotrivă că este încă prea devreme pentru a determina cauzele accidentului, punctează New York Times. Partea lipsă a fost găsită în noaptea de duminică în curtea unui profesor, conform BBC.

Avionul Alaska Airlines Boeing 737 Max 9, rămas fără ușa de urgență.
Avionul Alaska Airlines Boeing 737 Max 9, rămas fără ușa de urgență.

Alaska Airlines a anulat 170 de zboruri pentru a desfășura inspecții ale avioanelor, iar oficialii americani sunt acum vigilenți cu privire la aceste avioane, precizează AP. Niciun operator din UE nu folosește avioane din această categorie, potrivit Reuters, însă Turkish Airlines a oprit deja cinci avioane din circulație. Au mai fost afectați United Airlines și Fly Dubai.

Avioanele Boeing 737 au câteva probleme din fabricație: recent, a fost remarcat faptul că partea din jurul motorului se supraîncălzește și se rupe în timpul zborului. Boeing a rugat Administrația Federală pentru Aviație din SUA să le dea o excepție de la regulile de siguranță până când vor rezolva problema, conform AP.

Încep jocurile pentru Bruxelles

Mai mulți politicieni europeni au început să-și declare intențiile de a candida la alegerile europene din acest an sau chiar să-și anunțe agenda politică.

Cel dintâi este actualul președinte al Consiliului European, Charles Michel. El va candida în țara sa natală, Belgia, potrivit Euractiv. El a spus că va lupta pentru viziunea democratică a UE și pentru apărarea mai puternică a Europei.

Ca să candideze în alegerile europene, Michel își va da demisia cu 6 luni înaintea finalului mandatului său, ceea ce a provocat deja un concurs pentru succesorul lui, scrie Politico.

Problema este descrisă de Reuters: dacă nu va găsi rapid un succesor puternic, în a doua jumătate a anului, când Ungaria va prelua președinția rotativă a Consiliului, Viktor Orban ar putea prelua conducerea. Michel a fost numit iresponsabil de către experții în politică europeană citați în The Guardian.

Alți lideri europeni încearcă să creeze o direcție clară pentru partidele lor. Uniunea Europeană ar trebui să formeze o armată combinată, a declarat Antonio Tajani, ministrul de Externe al Italiei și fostul președinte al Parlamentului European.

„Dacă vrem să menținem pacea în lume, avem nevoie de o armată europeană”, a declarat Tajani, citat în Reuters. Tajani a devenit lider de partid după moartea controversatului fost premier, Silvio Berlusconi.

Este posibil ca în alegerile europene din iunie, partidele de extremă dreaptă să câștige mai multe locuri în Parlamentul European decât au avut vreodată, explică Euronews.

Alte subiecte:

  • Încă un artist a fost ucis în Ucraina. Poetul ucrainean Maksim Krivțov și-a pierdut viața pe front, anunță Kyiv Independent. Traducerea uneia dintre poeziile lui, din ucraineană în engleză, pe Twitter.
  • Ce s-ar întâmpla dacă ar pica Sistemul Energetic Național? Poți citi pe Europa Liberă.
  • În Libertatea, despre strategiile de comunicare ale celor două partide din coaliție, PSD și PNL, pe tema Air Schengen. Cele două partide au viziuni foarte diferite despre acest moment istoric.

Așteptăm mesajele tale la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

O săptămână ușoară,

Sabina

XS
SM
MD
LG