Linkuri accesibilitate

3 minute | Putin nu vorbește cu jurnaliștii la final de an, Viena și boicotul românilor, Iohannis nu renunță la Schengen


Anul trecut, la finalul lunii decembrie, Vladimir Putin a ținut o conferință maraton de patru ore. În ultimul deceniu, aceste conferințe au devenit o regulă pentru societatea rusă.

După 10 ani, Vladimir Putin face o pauză și nu mai ține conferința de presă de la final de an. Analiștii politici spun că acest fapt are legătură cu eșecurile repetate ale forțelor ruse pe frontul din Ucraina.

Bună dimineața,

Iată principalele știri:

 • Vladimir Putin nu mai ține conferinţa de presă anuală, așa cum i-a obișnuit pe jurnaliști în ultimii 10 ani.
 • Cancelarul Karl Nehammer spune că un eventual boicot asupra firmelor austriece ar face rău mai mult României decât Austriei.
 • Klaus Iohannis a declarat luni că veto-ul Austriei l-a supărat și dezamăgit, dar nu va renunța la obiectivul ca România să fie primită în Schengen.

Presa internațională relatează despre cum Vladimir Putin nu va mai ține anul acesta conferința de presă tradițională, la care participau sute de jurnaliști ruși și străini, și care dura câteva ore bune.

The New York Times scrie că președintele rus a decis să sară peste „maratonul” de la final de an „după o serie de eșecuri militare în războiul din Ucraina”.

Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a declarat luni că preşedintele Vladimir Putin nu mai are programată nicio conferinţă de presă până la sfârşitul acestui an, relatează The Guardian. Ziarul britanic o citează pe Tatiana Stanovaya, fondatoarea companiei de analiză politică R. Politik, care consideră că probabil că Putin a considerat că anul acesta conferința ar fi o pierdere de timp.

„Nu cred că Putin nu are nimic de spus, mai ales că a spus atât de multe recent. Dar probabil că el nu are această dorință psihologică să se explice, să răspunde la întrebări plictisitoare și de rutină”, susține Tatiana Stanovaya.

Kremlinul nu a dat vreun motiv pentru care Vladimir Putin nu vrea să țină conferința de presă, dar Dmitri Peskov a spus că șeful său „vorbeşte în mod regulat cu presa, inclusiv în timpul vizitelor în străinătate”.

The New York Times îl citează pe politologul rus Mikhail Vinogradov care susține că mișcarea lui Putin insuflă „un sentiment general de stagnare” printre conaționalii lui.

În Ucraina, trupele rusești folosesc muniţie veche de zeci de ani, ceea ce duce la eșecuri pe câmpul de luptă după cum arată un înalt oficial militar american, citat de Reuters.

Președintele Zelenki a declarat că Ucraina va organiza „în această iarnă” un summit pentru a-şi prezenta formula de pace.
Președintele Zelenki a declarat că Ucraina va organiza „în această iarnă” un summit pentru a-şi prezenta formula de pace.

Luni, liderii G7, grupul ce reuneşte cele mai mari economii democratice ale lumii, s-au angajat să acorde un „sprijin de nezdruncinat", scrie CNN.

Într-un discurs online, preşedintele Volodimir Zelenski le-a cerut tancuri moderne, artilerie şi arme cu rază lungă de acţiune, dar şi sprijin pentru aprovizionarea energetică a ţării sale.

Reuters arată că președintele ucrainean i-a îndemnat pe liderii G7 să convoace în iarnă un Summit Global al Păcii, pentru a restabili pacea în Ucraina.

Viena și boicotul românilor

Ecourile eșecului aderării României la Schengen nu încetează să apară atât la Viena, cât și la București.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat, într-un interviu pentru ORF, că un eventual boicot asupra firmelor austriece din România ar face rău mai mult țării noastre decât Austriei, pentru că firmele austriece varsă bani la bugetul ţării şi creează locuri de muncă.

Nehammer a spus că veto-ul Austriei va fi ridicat numai în momentul în care România şi Bulgaria îşi vor îmbunătăţi protecţia frontierelor.

Cancelarul austriac a negat că decizia sa ar avea legătură cu viitoarele alegeri parlamentare, de la sfârşitul lunii ianuarie 2023, din Austria.

El a reluat argumentația că țara sa are 75.000 de străini care nu fuseseră înregistraţi nicăieri înainte să treacă granița, iar multe dintre aceste persoane ar veni prin România sau Bulgaria.

Scrisoarea de la București

La București, niciunul dintre liderii politici nu își asumă eșecul aderării României la Schengen. Mai mult, ministrul Lucian Bode i-a transmis luni o scrisoare deschisă omologului său asutriac, în care își exprimă profunda indignare faţă de veto-ul acestuia din Consiliul JAI.

„Ați făcut un joc politic nedemn de o ţară care are o tradiţie politică aşa de bogată şi care este o democraţie consolidată de atât de mult timp”, scrie Lucian Bode.

Aliat de guvernare al PNL, PSD-ul i-a luni dat trei zile de grație președintelui Iohannis pentru a vorbi despre vinovați. Acest lucru se întâmplă pentru că pe 15 decembrie președintele va merge la Consiliul European, iar PSD-ul îi pune condiția să repună pe agenda discuțiilor aderarea la spațiul Schengen.

„După 15 decembrie putem spune adevărul: Iohannis e de vină”, spun, pe surse, social-democrați citați de Europa Liberă.

Liderii de la București nu se simt vinovați pentru eșecul adedării României la Schengen.
Liderii de la București nu se simt vinovați pentru eșecul adedării României la Schengen.

Luni, la ședința Consiliului Național al PSD, social-democrații i-au acuzat pe Klaus Iohannis, Lucian Bode și Bogdan Aurescu că au dorit să capitalizeze tot succesul în eventualitatea aderării României la Schengen. „Să iasă și să își asume eșecul”, au spus ei.

Luni seara, Marcel Ciolacu a declarat la Digi24 că „România are obligaţia, în acest moment, să dea drept de veto de fiecare dată când există un interes al statului austriac”.

Liderul PSD a mai spus că, în privința boicotului, acesta „e în sufletul fiecăruia”. „Eu, dacă aş fi invitat să merg în Austria la schi, n-aş merge”, a spus Ciolacu.

Iohannis: „Cu siguranţă sunt lucruri care puteau fi făcute altfel, mai bine”

La prima apariție de după votul negativ din JAI, președintele Klaus Iohannis pare că a auzit cerința discutată la PSD. El a spus luni că votul l-a „supărat sau dezamăgit”, dar nu va da înapoi.

„Voi ridica această problemă cu certitudine în Consiliul European”, a spus președintele.

Klaus Iohannis a declarat că aderarea la Schengen este obiectivul său personal.
Klaus Iohannis a declarat că aderarea la Schengen este obiectivul său personal.

Despre vinovați, Klaus Iohannis a spus că nu este „momentul să aprofundăm tema”, dar „cu siguranţă sunt lucruri care puteau fi făcute altfel, mai bine”.

Președintele le-a spus jurnaliștilor că va mai vorbi cu ei despre această temă la Bruxelles, înaintea Summitului între Uniunea Europeană şi ASEAN, respectiv înaintea Consiliul European care are loc între 15-16 decembrie 2022.

Alte subiecte:

 • Hotnews scrie că se schimbă regulile pentru parcarea în centrul Capitalei, iar tarifele vor fi reduse la 5 lei pe oră, de la 10 lei cât costă în prezent.
 • The New York Times: Sam Bankman-Fried, fondatorul şi fostul director general al platformei de tranzacţionare FTX, al cărei faliment a zguduit piaţa crypto, a fost arestat în Bahamas, la cererea autorităţilor americane.
 • Un nou satelit european, care va fi lansat marți, va prezice mai bine furtunile violente, scrie BBC.

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org.

Toate cele bune,

Andreea

 • 16x9 Image

  Andreea Ofițeru

  Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

  A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

  A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est. 

  OfiteruA@rferl.org 

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG