Linkuri accesibilitate

3 minute | Lagăre de tortură în Harkov, trei scenarii despre războiul din Ucraina și cum va fi 2023


O echipă de la misiunea umanitară „Lalea Neagră” se ocupă de exhumarea cadavrelor soldaților ucraineni căzuți la Yampil. Fotografie făcută pe 2 ianuarie 2023.
O echipă de la misiunea umanitară „Lalea Neagră” se ocupă de exhumarea cadavrelor soldaților ucraineni căzuți la Yampil. Fotografie făcută pe 2 ianuarie 2023.

Autoritățile ucrainene au descoperit noi camere de tortură în teritoriile eliberate din regiunea Harkov. Cele trei scenarii ale războiului din Ucraina arată că acesta nu se va termina în curând. 2023 se arată a fi un an dificil pentru întreaga lume.

Bine v-am găsit în Noul An,

Iată principalele știri:

  • Poliţia ucraineană afirmă că a descoperit 25 de lagăre de tortură după eliberarea de sub ocupaţia rusă a zonei din jurul oraşului Harkov. Unii dintre prizonieri din aceste lagăre au fost supuşi la şocuri electrice, iar altora li s-au rupt degetele, scrie The Kyiv Independent.
  • The Economist avansează trei scenarii despre cum s-ar putea desfășura războiul în Ucraina, dintre care cel mai favorabil Ucrainei este și cel mai periculos.
  • The Guardian trece în revistă previziunile pentru 2023, care sunt sumbre: o recesiune globală aproape inevitabilă declanșată de războiul din Ucraina care se prelungește; o criză energetică cuplată cu creșterea inflației; răspândirea Covid în China. Totuși, există motive pentru a fi plini de speranță, scriu ziariștii britanici.

Noi dovezi despre tortura făcută de forțele ruse

Războiul din Ucraina scoate la suprafață noi orori făcute de armata rusă. Poliţia ucraineană afirmă că a descoperit 25 de lagăre de tortură după eliberarea de sub ocupaţia rusă a zonei din jurul oraşului Harkov, potrivit The Kyiv Independent. Trupele ruse au reţinut şi torturat civili în condiţii inumane în aceste lagăre, unii dintre prizonieri au fost supuşi la şocuri electrice, iar altora li s-au rupt degetele.

Nu e prima dată când autoritățile ucrainene descoperă camere de tortură la Harkov. Anul trecut, în octombrie, ucrainenii descoperiseră cel puțin zece locații care au fost folosite drept „camere de tortură” în regiunea Harkov. La Izium și Bucea situația a fost asemănătoare. Unul dintre prizonierii de aici, Maksim Maksimov, a povestit pentru The Guardian la ce abuzuri a fost supus. Soldații ruși i-au atașat o clemă de deget și i-au aplicat electroșocuri.

Toată presa internațională relatează că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni că Rusia intenţionează să ducă o campanie prelungită de atacuri cu drone iraniene pentru a „epuiza'' Ucraina.

„Avem informaţii că Rusia are în plan un atac prelungit cu drone (iraniene) Shahed. Mizează probabil pe epuizare. Pe epuizarea poporului nostru, a apărării noastre antiaeriene, a energiei noastre'', a spus Zelenski, citat de Agerpres.

Inițial fără o locație preciză, summitul UE-Ucraina din 3 februarie 2023 va avea loc la Kiev, după cum a anunţat luni seară Biroul prezidenţial din capitala Ucrainei, informează Voice of America.

Preşedintele Volodimir Zelenski şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au stabilit ca Summitul Ucraina-UE din februarie 2023 să aibă loc la Kiev.
Preşedintele Volodimir Zelenski şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au stabilit ca Summitul Ucraina-UE din februarie 2023 să aibă loc la Kiev.

Schimbarea a fost anunţată după conversaţia telefonică care a avut loc luni între preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Cu toate acestea, la întâlnirea planificată pentru 3 februarie nu vor participa şefii de stat şi de guvern din statele membre ale UE, ci doar preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

În Rusia, bloggeri militari ruşi sunt revoltați după ce un număr de cel puțin 63 de militari ruşi au fost ucişi într-un atac ucrainean cu rachete HIMARS în localitatea Makiivka din estul Ucrainei, relatează agenţia Reuters.

Scenariile războiului din Ucraina în 2023

The Economist arată într-o analiză în care prezintă trei scenarii despre războiul din Ucraina în 2023, că însuși faptul că Ucraina a sfidat toate așteptările și este încă „în picioare” este o victorie.

Niciun analist cu experiență nu ar fi zis în martie 2022, că forțele ucrainene vor ucide sau răni 80.000 de militari ruși sau că vor distruge nava amiral a flotei ruse de la Marea Neagră.

Ziariștii britanici pun pe tapet trei scenarii posibile în cazul războiului. Primul ar fi ca Rusia să iasă victorioasă, cu toate că acum lucrurile nu merg bine pe front. Dar fiind iarnă, este posibil să stabilizeze situația cu noii recruți proaspăt mobilizați.

Un al doilea scenariu, mult mai probabil să se întâmple după cum arată The Economist, este impasul. Adică Rusia mobilizează sute de mii de tineri, dar nu îi poate transforma în luptători eficienți, ceea ce face dificilă sau chiar imposibilă victoria.

Rezidenții din localitatea Zaporojie, au fost nevoiți să își părăsească locuințele după atacurile ruse din 1 ianaurie 2023
Rezidenții din localitatea Zaporojie, au fost nevoiți să își părăsească locuințele după atacurile ruse din 1 ianaurie 2023

Al treilea scenariu luat în calcul de ziariștii britanici este cel mai încurajator pentru Ucraina, dar și cel mai periculos. În acest scenariu, forțele ucrainene îi alungă pe ruși din Herson și apoi folosesc rachetele Himars până în zona Crimeei.

„Liniile rusești din Lugansk se prăbușesc, Ucraina recucerind Severodonețk și apoi deplasându-se rapid mai spre est. Pe măsură ce victimele în rândul rușilor cresc, noii recruți refuză să lupte. Țările occidentale introduc noi sisteme de apărare aeriană în Ucraina, slăbind impactul tacticilor teroriste ale Rusiei”, arată The Economist.

Cum va fi lumea în 2023

The Guardian arată, într-o analiză amplă, cu ce probleme se va confrunta lumea în anul ce tocmai a început. Editorul Dan Sabbagh, specializat în apărare și securitate, susține că punctul culminant al războiului va fi atunci când potențialul ofensiv al Ucrainei va fi epuizat. Cel mai probabil acest lucru se va întâmpla în vară sau în toamnă, iar atunci se va pune întrebarea: cât timp ar trebui să continue Occidentul să furnizeze ajutor militar la nivelul actuale Ucrainei?

În privința Chinei, liderul Xi Jinping Xi se va confrunta cu o economie aflată în dificultate, afectată de colapsul sectorului imobiliar și de impactul politicii sale de zero-Covid asupra producției și exportului. În 2023, marea provocare a Chinei va fi Covidul.

Analiștii spun că marea provocare a Chinei din acest an va fi Covidul. Milioane de chinezi s-au îmbolnăvit după ce au fost înlăturate măsurile zero-covid, unele dintre țările europene au impus teste pentru oamenii care vin din China
Analiștii spun că marea provocare a Chinei din acest an va fi Covidul. Milioane de chinezi s-au îmbolnăvit după ce au fost înlăturate măsurile zero-covid, unele dintre țările europene au impus teste pentru oamenii care vin din China

În Iran, după protestele înăbușite violent de autorități, pericolul maxim poate veni dacă ayatollahul Ali Khamene, liderul suprem în vârstă de 83 de ani, moare, ceea ce va determina o bătălie internă acerbă pentru putere.

Tot The Guardian se întreabă dacă 2023 va fi un an cu noi recorduri de temperatură, cum a fost 2022, când valuri record de căldură au cuprins teritorii largi din India până în Europa, China și SUA.

„Indiferent dacă recordurile de temperatură sunt sau nu doborâte din nou, va exista ritmul în creștere al haosului climatic va încetini foarte puțin. Emisiile de gaze cu efect de seră au crescut în 2022, iar șansele ca ele să cadă în 2023 rămân reduse”, arată Fiona Harvey, editor pe probleme de mediu de la The Guardian.

Alte subiecte:

  • Banca Mondială încearcă să-și extindă considerabil capacitatea de creditare pentru a aborda schimbările climatice și alte crize globale, scrie Reuters.
  • Zeci de mii de oameni i-au adus un ultim omagiu defunctului papă Benedict al XVI-lea, care a murit sâmbătă la vârsta de 95 de ani şi ale cărui funeralii vor fi oficiate joi de succesorul său, Papa Francisc, scrie Hotnews.
  • Turcia a impus de la 1 ianuarie 2023 o taxă turistică, vizitatorii urmând să plătească o taxă suplimentară de 2% în hoteluri, moteluri, sate turistice, pensiuni, precum şi pentru circuitele organizate de agenţiile de turism, potrivit SpotMedia.ro.

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org.

Vă urez un An Nou cu sănătate și proiecte inspirate,

Andreea

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG