Linkuri accesibilitate

3 minute | Moartea lui Gorbaciov, câte vize a acordat România pentru ruși și o nouă „taxă de solidaritate” marca PSD


Mihail Gorbaciov (stânga), în timpul primei întâlniri oficiale pe care a avut-o cu președintele american Ronald Reagan, la Geneva/Elveția în 1985.

Mihail Gorbaciov, unul dintre cei mai influenți lideri politici ai secolului al XX-lea a murit, azi-noapte, la Moscova. Moartea celui care a contribuit la prăbușirea Cortinei de Fier este tratată pe larg de toate marile publicații internaționale, însă cu reticență în Rusia.

Bun găsit,

Iată cele mai importante știri ale zilei:

 • Ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, laureat al premiului Nobel pentru pace, a murit. Mai mulți șefi de stat, printre care și președintele SUA, Joe Biden, au transmis omagii pentru cel care a contribuit la prăbușirea URSS și a Cortinei de Fier.
 • România va susține astăzi, la Praga, interzicerea vizelor pentru turiștii ruși, la reuniunea miniștrilor de externe ai țărilor UE.
 • Coaliția de Guvernare din România ia în calcul o supraimpozitare cu 100% în energie, dar și majorări de pensii și salarii.

Mihail Gorbaciov a murit

Moartea fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov a stârnit mai multe reacții în cancelariile occidentale decât în Rusia natală. Oarecum firesc, având în vedere implicarea ultimului lider al Uniunii Sovietice în ceea ce Vladimir Putin numea acum câțiva ani „cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX”. Prăbușirea URSS.

Mihai Gorbaciov avea 91 de ani și a murit într-un spital din Moscova, unde va fi și înmormântat, lângă soția sa, Raisa.

Reacția oficială a Rusiei după moartea lui Gorbaciov a fost una ștearsă, remarcă The Guardian. Președintele rus Vladimir Putin, care își dorește reconstrucția imperiului sovietic prăbușit în timpul lui Gorbaciov, a transmis „sincere condoleanțe” familiei fostului lider comunist prin intermediul purtătorului său de cuvânt, Dimitri Peskov. „Mâine (n.r. astăzi) va trimite o telegramă de condoleanțe familiei și prietenilor săi”, a spus Peskov.

Întâlnire din 2004 dintre fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov și actualul președinte rus Vladimir Putin.
Întâlnire din 2004 dintre fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov și actualul președinte rus Vladimir Putin.

În schimb, Vitali Milonov, un deputat rus, a spus că este simbolic faptul că Gorbaciov a murit în „anul deconstrucției ordinii mondiale”, referindu-se la invazia Ucrainei. El a spus că fostul președinte sovietic a lăsat o moștenire „mai rea decât Hitler pentru țara noastră”.

Liderii occidentali, în schimb, au transmis mesaje elogioase după moartea lui Gorbaciov, laureat al premiului Nobel pentru pace pentru contribuția avută la încheierea Războiului Rece. Președintele Joe Biden a numit actele sale ca fiind cele ale unui „lider rar”, „ale unui om cu o viziune remarcabilă” care a făcut lumea mai sigură pentru „milioane de oameni”.

Fostul secretar de stat Henry Kissinger a spus că Gorbaciov a făcut „un mare serviciu pentru umanitate”, în timp ce António Guterres, secretarul general al ONU, l-a numit un lider de stat unic, care „a schimbat cursul istoriei”.

Mesaje similare au venit și de la Paris, Londra sau Bruxelles, dar și din partea altor lideri politici.

Europa Liberă a publicat de dimineață un amplu articol despre viața și activitatea politică a lui Mihail Gorbaciov.

România susține interzicerea vizelor pentru turiștii ruși

Într-un interviu exclusiv acordat Europei Libere la Praga, ministrul român de Externe spune că România va susține la reuniunea de astăzi din capitala Cehiei măsura interzicerii acordării de vize pentru turiștii ruși.

Ministrul Bogdan Aurescu ne-a explicat: „Considerăm – vorbind în special de vizele pentru turism – că turismul nu este un drept fundamental (...). În același timp, este important să se permită eliberarea de vize pentru cetățenii ruși care sunt dizidenți sau care fug de opresiune, amenințați de regim. Mulți dintre acești cetățeni folosesc și vize turistice”.

Ministrul Bogdan Aurescu: Turismul nu e un drept fundamental
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:40 0:00

România a acordat aproximativ 800 de vize pentru cetățenii ruși de la începutul acestui an. 130 dintre ele au fost turistice.

O interdicție totală a acordării vizelor pentru ruși este puțin probabilă după reuniunea de astăzi, având în vedere poziția Franței și Germaniei pe acest subiect. Cele două au trimis un document înainte de întâlnire, spunând că problema limitării vizelor pentru ruși ar fi contraproductivă, deoarece UE încearcă să lupte pentru „inimile și mințile” acelor ruși care nu sprijină agresiunea neprovocată a Moscovei împotriva Ucrainei.

Dincolo de problema vizelor pentru ruși, liderii europeni trebuie să mai găsească soluții, cât mai rapid, și pentru criza energetică prin care trece Uniunea. Miniștrii energiei europeni se vor reuni săptămâna viitoare pentru a discuta reforme, însă nu e clar pentru moment care ar putea fi acestea sau ce formă vor îmbrăca. Dorința europenilor e ca prețul gazului să nu mai depindă de Rusia.

În Ucraina, președintele Zelenski a anunțat că forțele ucrainene au spart apărarea rusă în mai multe zone ale frontului din apropierea orașului Herson. Însă un consilier prezidențial de rang înalt i-a avertizat pe ucraineni să nu se aștepte la rezultate peste noapte: contraofensiva ar putea fi de lungă durată.

Iar New York Times scrie cum Vladimir Putin folosește centrala nucleară de la Zaporojie nu doar ca o amenințare pentru lume, ci și ca un scut pentru protecția propriilor forțe armate.

PSD anunță, PNL nu știe

În România, PSD explică – prin expertul său în energie, Mihai Tudose – cum văd social-democrații rezolvarea problemelor bugetare cauzate de criza energiei. Social-democrații propun „taxa de solidaritate”, adică o supraimpozitare cu 100% a profitului peste un anumit prag de referință realizat de firmele care tranzacționează energie.

Mihai Tudose, fost premier, este expertul în energie al PSD.
Mihai Tudose, fost premier, este expertul în energie al PSD.

Măsura va fi aprobată în Guvern până la 1 septembrie, susțin lideri din Coaliție.

Tot prin vocea lui Mihai Tudose, fost premier, social-democrații au anunțat și posibile creșteri de pensii și salarii de la 1 ianuarie. „Noi insistăm pe minimum 10% la pensii. Noi vrem salariul de la 2.550 de lei, la 3.000 de lei”, a precizat Mihai Tudose, potrivit Adevărul.

Accentul pe „noi” din declarația dlui Tudose este foarte important, pentru că măsura nu ar fi fost discutată în prealabil cu partenerii liberali din Coaliție.

În Europa Liberă puteți citi astăzi și cum motivează un complet de la Curtea de Apel București acordarea de daune morale șefei Înaltei Curți de Casație și Justiție a României, pentru suferința cauzată de un dosar penal în care a fost achitată. Magistrații ar trebui anchetați cu „diligență sporită” și într-un timp cât mai scurt cu putință, se arată în motivarea obținută de colegul meu Virgil Burlă.

Alte subiecte:

Nu uitați că ne puteți scrie la adresa de e-mail treiminute@rferl.org.

Cele bune,
Ionuț

 • 16x9 Image

  Ionuț Benea

  A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

  S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

  Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG