Linkuri accesibilitate

3 minute | Furtul de copii ucrainieni ține de genocid, cele nouă inele ale lui Putin, ideile lui Viktor Orban


V. Putin le-a oferit șefilor de stat din CSI câte un inel din nouă, oprindu-și unul pentru sine. Pe rețelele sociale din România, lumea se întreabă când va apărea vrăjitorul cel bun, Gandalf, de vreme ce hobbitul cel viteaz, dar și Sauron & Saruman e clar cine sunt.

Orașul Herson din sudul Ucrainei este intens bombardat de forțele ruse, la o zi după ce Ucraina a cerut negocieri de pace sub egida ONU. Lupte grele se dau și în est. Premierul maghiar declanșează noi controverse. Guvernul Ciucă vrea să clarifice azi regulile pentru prețul subvenționat la gaz.

Bună dimineața, dragi prieteni,

„Merry Crisis and a A Happy New Fear” sună o urare sarcastică în ton cu vremurile și sintezele de presă aferente lui 2022. Există însă și semne dătătoare de speranță. Cele 10 puncte ale Ucrainei par să rimeze cu proiectele occidentale de reconstrucție a țării, iar faptul că Vladimir Putin împarte cu aliații nouă inele, ca în trilogia fantastică „Stăpânul Inelelor” e dincolo de orice comentariu.

Iată principalele știri ale dimineții:

  • Națiunile Unite admit că numărul victimelor civile din Ucraina ar putea depăși semnificativ cifrele oficiale: 6884 de morți din care 429 copii. În plus, WP atrage atenția că furtul de copii ucrainieni indică intenția de genocid a Moscovei.
  • Premierul maghiar Viktor Orban declară că războiul este alimentat de Statele Unite care trimite arme Ucrainei. Dacă sprijinul SUA ar înceta, ar fi pace, spune el.
  • Guvernul Ciucă încearcă să clarifice azi procedurile privind obținerea facturilor plafonate la gaz.

Oferta de pace a Ucrainei, „salutată” de bombardamente intense

Marile publicații care urmăresc îndeaproape desfășurarea războiului anunță că civilii părăsesc în număr mare orașul Herson, din sudul Ucrainei, la circa 200 km de Odesa, din cauza intensificării bombardamentelor rusești. O fac cu mașinile personale sau în garnituri de tren puse la dispoziție de autorități, după cum relatează BBC.

Europa Liberă notează însă că forțele ucrainene sunt pe cale să recucerească orașul Kreminna, localitate cheie din regiunea Luhansk, în estul țării.

Bombardamente intense la Herson. Civilii părăsesc în masă orașul de la Marea Neagră, în sudul Ucrainei. Imagini Reuters.
Bombardamente intense la Herson. Civilii părăsesc în masă orașul de la Marea Neagră, în sudul Ucrainei. Imagini Reuters.

Noul val de atacuri rusești vin la numai o zi de la anunțul Ucrainei că ar dori negocieri de pace sub egida ONU în februrie, în baza a 10 puncte și mai ales cu condiția pedepsirii celor care se fac vinovați de crime de război și crime împotriva umanității pe teritoriul său.

Relevant, conducerea editorială a Washington Post atrage atenția că practica forțelor ruse de a răpi copii ucraineni, de a-i duce în interiorul Rusiei, de a-i supune „spălării pe creier”, adică deznaționalizării, ține de genocid. Prin definiție, genocidul reprezintă un cumul de acțiuni menite să distrugă deliberat un grup etnic sau religios.

Publicația invocă atât Convenția ONU din 1948 pentru prevenirea și pedepsirea genocidului, dar și măsurile semnate de Vladimir Putin care încurajează adopția a urgență a copiilor ucrainieni, aduși în Rusia.

Pe de altă parte, ONU admite pentru prima dată că numărul de victime civile pe care le-a putut documenta în Ucraina - 6.884 de morți - este mai mic decât cel real. The Guardian deschide cu această informație.

Maia Sandu l-a evitat cu grație pe... Stăpânul Inelelor

În acest timp, presa și rețelele de socializare din România ironizează gestul straniu al lui Vladimir Putin de a oferi șefilor de stat din Comunitatea Statelor Independente - Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Republica Moldova, Tadjikistan și Uzbekistan - câte un inel de aur cu înscrisuri, oprindu-l pe al nouălea pentru sine.

Între aliații lui Vladimir Putin, cel mai apropiat este liderul autoritarist de la Minsk, Alexander Lukașenko. Aici la Muzeul de Stat din Sankt Petersburg, 27 decembrie 2022, cu ocazia reuniunii CIS.
Între aliații lui Vladimir Putin, cel mai apropiat este liderul autoritarist de la Minsk, Alexander Lukașenko. Aici la Muzeul de Stat din Sankt Petersburg, 27 decembrie 2022, cu ocazia reuniunii CIS.

Analogia cu personajele negative din Stăpânul Inelelor - Sauron și Saruman/Putin și Kiril sau Putin și Lukașenko - face furori.

Hotnews face și o precizare cheie: președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, nu s-a dus la reuniune. Ce se va întâmpla cu inelul ei rămâne în zona fantasticului. În cea a realului, este capacitatea de distrugere a forțelor ruse, chiar dacă Adevarul titrează că V. Putin își conduce armata precum Elena Ceaușescu în 1989.

Premierul Viktor Orban înfurie Ucraina

Presa de la București citează de asemenea protestul Ucrainei față de afirmația șocantă a premierului Ungariei, Viktor Orban, potrivit căreia Statele Unite și nu Rusia sunt responsabile de prelungirea războiului.

„Declarațiile primului ministru al Ungariei demonstrează un dispreț patologic pentru Ucraina și poporul ucrainean, care rezistă în fața agresiunii ruse”, a fost replica Ucrainei, care l-a acuzat de „miopie politică”.

Digi24 scrie că afirmația a apărut într-un interviu pentru publicația Magyar Nemzet: „Ucraina poate să lupte doar atâta timp cât Statele Unite o sprijină cu bani și arme. Dacă americanii își doresc pace, atunci va fi pace”, a declarat el.

Premierul maghiar, Viktor Orban, la o conferință de presă comună, alături de președintele Serbiei, Aleksandar Vucic și cancelarul austriac Karl Nehammer, după trilaterala de la Belgrad, 16 noiembrie 2022.
Premierul maghiar, Viktor Orban, la o conferință de presă comună, alături de președintele Serbiei, Aleksandar Vucic și cancelarul austriac Karl Nehammer, după trilaterala de la Belgrad, 16 noiembrie 2022.

Un joc de cuvinte cu evident mai multă logică decât panseul liderului iliberal de la Budapesta circula intens la începutul războiului: „Dacă Rusia oprește războiul, nu va mai fi război. Dacă Ucraina oprește războiul, nu va mai fi Ucraina”.

Iritantă, dar pentru București, parte a fi și scrisoarea cu multe pagini trimisă de Consiliul Național al Secuilor din România, trimisă premierului Ciucă la sfârșitul săptămânii trecute. Misiva cuprinde o întreagă serie de plângeri legate de (ne)respectarea drepturilor minorităților. În stilul anilor '90, susțin analiștii și istoricii consulați de Adevărul.

Altfel, guvernul Ciucă se pregătește să rezolve azi încurcăturile legate de faimoasele declarații pe proprie răspundere pentru facturile plafonate la gaze.

Alte subiecte:

Toate cele bune, ne revedem mâine,
Elena

  • 16x9 Image

    Elena Tănase

    E jurnalist de peste 20 de ani. A început cu opt ani la BBC, a continuat cu doi ani la România Liberă, apoi a intrat în televiziune: opt ani din zece la Digi24. Din septembrie 2020, Elena Tănase este directorul Europei Libere. Cu studii de istorie și științe politice, s-a remarcat prin documentare video de istorie recentă: Povestea Cumințeniei Pământului (2016), Abdicarea Regelui Mihai (2017), Revoluția Română. De ce a curs sânge (2019). 

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG