Linkuri accesibilitate

3 minute | Joe Biden și „o investiţie inteligentă”. Granița dintre Gaza și Egipt, încă închisă. Câteva țări europene suspendă Schengenul


Întors din „vizita de solidaritate” pe care a făcut-o miercuri în Israel, președintele Joe Biden a cerut ajutor financiar pentru războaiele din Israel și Ucraina.
Întors din „vizita de solidaritate” pe care a făcut-o miercuri în Israel, președintele Joe Biden a cerut ajutor financiar pentru războaiele din Israel și Ucraina.

Întors din Israel, Joe Biden a ținut un discurs în fața națiunii în care a cerut ajutor de zeci de miliarde de dolari pentru Israel și Ucraina. Tot mai multe state europene introduc controale la frontiere, ca urmare a pericolului terorist.

Bine v-am găsit,

Iată principalele știri:

  • Președintele Joe Biden le-a cerut americanilor să ajute Israelul și Ucraina, pentru că dacă teroriștii și dictatorii nu vor fi opriți, „costurile și amenințările la adresa Americii” vor continua să crească.
  • Granița dintre Egipt și Gaza nu va fi deschisă vineri, așa cum se aștepta, iar ajutoarele umanitare destinate civililor rămân blocate.
  • Cu toate că fac parte din Schengen, mai multe state europene au reintrodus controale la graniță, din cauza unor posibile amenințări teroriste.

Joe Biden cere ajutor pentru Israel și Ucraina

Presa americană scrie pe larg despre discursul către națiune ținut de Joe Biden la o oră de maximă audiență. Președintele american a anunțat că, vineri, va înainta Congresului o „cerere urgentă de buget” pentru o finanţare suplimentară pentru Israel şi Ucraina, transmite The Washington Post.

„Hamas și Putin reprezintă amenințări diferite, dar au acest lucru în comun: ambii vor să anihileze complet o democrație vecină”, a spus Joe Biden.

The New York Times publică întregul discurs și scrie că alocuțiunea lui Biden a fost remarcabilă din mai multe motive, unul dintre acestea fiind explicațiile date americanilor despre faptul că războaiele din Ucraina și Israel contează „pentru securitatea americană pentru generaţii întregi”.

„Ajutaţi-ne să ţinem trupele americane departe de pericol. Ajutaţi-ne să construim o lume mai sigură, mai paşnică, mai prosperă pentru copiii şi nepoţii noştri", a spus Joe Biden.

Joe Biden a spus că cetățenii evrei și cetățenii musulmani care trăiesc în SUA sunt „toți cetățeni americani”.
Joe Biden a spus că cetățenii evrei și cetățenii musulmani care trăiesc în SUA sunt „toți cetățeni americani”.

CNN remarcă faptul că Joe Biden a avut o poziție fermă împotriva urii, vorbind împotriva islamofobiei și antisemitismului. Biden a spus că e conștient de teama familiilor evreiești de a nu fi rănite când își duc copiii la școală, dar a empatizat și cu musulmanii americani vizați de islamofobie. „Sunteți toți americani”, a spus Joe Biden.

Între timp, Departamentul de Stat al SUA a emis o alertă de precauţie la nivel mondial prin care îi sfătuieşte pe cetăţenii americani aflaţi în străinătate „să manifeste o prudenţă sporită”.

Alerta vine în contextul în care în multe locuri din lume există „potenţialul unor atacuri teroriste, demonstraţii sau acţiuni violente împotriva cetăţenilor şi intereselor americane”, potrivit CNN.

Armata Israelului se pregătește să între în Gaza

Discursul președintelui Joe Biden vine după vizita de 8 ore din Israel, unde a căutat ajutor pentru Fâșia Gaza.

La întoarcerea în SUA, președintele american a spus că, vineri, 20 de camioane cu ajutor umanitar ar putea intra în Fâșia Gaza. Însă, mai multe surse au declarat pentru CNN că granița cu Egiptul nu se va deschide nici vineri.

Până acum, 100 de camioane cu ajutoare pentru civilii din Gaza s-au strâns la punctul de trecere a frontiere Rafah.

Probabil că tot la graniță va rămâne și ajutorul trimis de România. Guvernul a anunțat că a trimis palestinienilor produse alimentare şi articole de cazarmament, potrivit Agerpres.

The Guardian citează serviciile americane de informații care spun că numărul morților de la spitalul din Gaza lovit marți de o rachetă este cuprins între 100 şi 300 de persoane.

Camioanele cu ajutor umanitar pentru Gaza așteaptă la granița cu Egiptul.
Camioanele cu ajutor umanitar pentru Gaza așteaptă la granița cu Egiptul.

Între timp, forțele israeliene adunate la granița cu Gaza se pregătesc să intre în enclavă. Ministrul israelian al Apărării le-a spus soldaților că „bătălia va fi lungă și grea”, scrie Europa Liberă.

Reuters arată că Cisiordania va fi un posibil „al treilea front” pentru Israel, după Gaza și granița cu Libanul. Joi, opt palestinieni și un ofițer de poliție israelian au fost uciși în confruntările din tabăra de refugiați Nur Shams din orașul Tulkarm din Cisiordania.

Ministrul israelian al Apărării le-a spus soldaților aflați la granița cu Gaza că în curând vor intra în enclavă.
Ministrul israelian al Apărării le-a spus soldaților aflați la granița cu Gaza că în curând vor intra în enclavă.

BBC transmite că israelinenii încă mai găsesc cadavre în cartierele din apropierea granitei cu Gaza, acolo unde Hamas a făcut prăpăd. În chibuțul Be'eri, a fost gasit cadavrul unei femei goale ale cărei picioarele erau legate cu sârmă.

O altă femeie, Rachel Edri, a povestit cum a reușit să scape din teroarea în care a stat 20 de ore și cum i-a servit cu prăjituri pe militanții Hamas care au dat buzna în casa ei, scrie Spotmedia.

Schengenul, suspendat în mai multe țări europene

După ce Franța și Belgia au ridicat gradul de alertă teroristă la cel mai înalt nivel, în urma atacurilor din ultima perioadă, mai multe țări au reintrodus controalele la graniță.

Euronews scrie că Austria, Cehia, Slovenia, Polonia, Suedia și Ungaria introduc temporar controale la frontieră, suspendând acordul Schengen.

La Luxemburg, are loc loc o nouă reuniune a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), dar pe ordinea de zi nu există nicio referire la admiterea României și Bulgariei în Schengen, după cum a remarcat eurodeputatul Eugen Tomac.

În replică, Ministerul de Interne a explicat de ce aderarea României nu e pe agendă: subiectul extinderii spaţiului Schengen este oportun doar în momentul în care este securizat sprijinul tuturor statelor membre UE, potrivit Spotmedia.

Subiectul aderării României la Schengen nu se află pe agenda Consiliului JAI de la Luxemburg.
Subiectul aderării României la Schengen nu se află pe agenda Consiliului JAI de la Luxemburg.

De altfel, Comisia Europeană propune un mecanism mai solid de suspendare a exceptării de la obligativitatea de a deţine viză, în contextul geopolitic generat de războiul dintre Israel și Hamas, potrivit News.ro.

Politico relatează că după atacul de la Bruxelles, în care doi suporteri au fost uciși, suedezii se tem că devin o țintă pentru teroriști. În centrul Stockholmului, au fost mărite efectivele de poliție.

Reuters scrie că Franța și Germania au interzis manifestațiile grupurilor pro-palestiniene, pentru a opri dezordinea publică și a preveni antisemitismul.

Alte subiecte:

  • Moștenitorii fostului premier italian Silvio Berlusconi se întreabă ce să facă cu vasta sa colecție de artă, compusă în cea mai mare parte de opere fără valoare.The Guardian
  • Cum „Crimele din Osage County: banii însângerați” (n.r. „Killers of the Flower Moon”), noul film al lui Martin Scorsese în care joacă Robert de Niro și Leonardo di Caprio, a reimaginat una dintre cele mai odioase crime ale Americii. - CNN
  • În Libertatea, criticul de film Iulia Blaga recomandă trei filme de văzut la Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest, care are loc în perioada 20 -29 octombrie.

Așteptăm mesajele voastre la adresa de e-mail treiminute@rferl.org și pe paginile noastre de Facebook și Instagram.

Podcastul SmartJob este pe Spotify, Apple Podcast și Google Podcast.

Weekend plăcut!

Andreea

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG