Linkuri accesibilitate

Newsweek. Cristoiu a pierdut definitiv procesul cu istoricul Hodor, în scandalul „Coroiu” al Securității


Istoricul Mădălin Hodor a anunțat pe pagina sa de Facebook că a câștigat procesul cu Ion Cristoiu.
Istoricul Mădălin Hodor a anunțat pe pagina sa de Facebook că a câștigat procesul cu Ion Cristoiu.

Ion Cristoiu a pierdut procesul cu Mădălin Hodor, pe care îl acuza de prejudicierea imaginii, după ce istoricul, conform unor documente ale Colegiului Naționale pentru Studierea Arhivelor Securității, arăta că jurnalistul a fost sursa „Coroiu” a Securității.

Istoricul Mădălin Hodor a scris pe pagina sa de Facebok că Tribunalul București a respins apelul intentat de Ion Cristoiu.

În 9 martie 2019, revista Newsweek România a publicat o serie de documente din arhiva CNSAS, depuse de instituție la instanță, la solicitarea judecătorului care a judecat cauza Cristoiu versus Hodor.

Potrivit documentelor, ziaristul e menționat atât ca „sursă”, cât și ca „obiectiv”, sub numele de cod „Coroiu”. Este același nume conspirativ despre care, în trecut, și politicianul extremist Vadim Tudor spunea că l-ar fi avut jurnalistul Ion Cristoiu în perioada colaborării cu Securitatea. Cristoiu a negat acest lucru și a câștigat atunci un proces în acest sens, judecat în lipsa documentelor prezentate acum.

Istoricul și cercetătorul Mădălin Hodor, dat în judecată de Cristoiu după ce a publicat o listă cu foști colaboratori ai Securității în care apărea și numele ziaristului, a cerut instanței să solicite de la CNSAS o serie de documente din arhiva instituției. Potrivit răspunsului CNSAS, Ion Cristoiu figurează în baza de date atât în Indexul de colaboratori, în dosarul SIE (Serviciul de Informații Externe) 41448, cât și în Indexul de urmăriți, de două ori, ca scriitor, cu nume conspirativ TO „Coroiu”, anul 1987, și ca redactor-șef adjunct la „Scânteia Tineretului”, în atenția SMB (Securitatea Municipiului București), anii 1983, 1984.

Citiți articolul integral pe Newsweek.ro.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG