Linkuri accesibilitate

Newsweek: Cum să împarți banii nevoiașilor, să stai la vilă și să beneficiezi și tu de ajutor


Newsweek a analizat o situație care tinde să devină un fenomen: din 2017 încoace, șase angajați de la trei Agenții Județene de Prestații Sociale (AJPIS-uri) au primit bani drept ajutoare de urgență în baza unor prevederi speciale ale Legii venitului minim garantat.

La articolul 28, Legea venitului minim garantat 416 din 2001 spune că Guvernul, la propunerea Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale, prin AJPIS-uri, poate acorda ajutoare de urgență, în limita fondurilor existente. Pot beneficia familiile sau persoanele care se află în situații de necesitate ”datorate calamităților naturale, incendiilor, accidentelor și altor situații deosebite stabilite prin lege”. La ”alte situații” intră, de obicei, probleme grave de sănătate și cauze care pot duce la riscul de excluziune socială.

Newsweek România a aflat că la AJPIS-urile din Vaslui și București, într-o singură Hotărâre de Guvern, cea din 23 mai 2019, au primit câte 10.000 de lei Ailincăi Georgeta, soția lui Ailincăi Gheorghe, angajat AJPIS Vaslui și Tulai Dorinel Laurean, angajat la AJPIS București.

Dosarele au fost analizate și trimise la Guvern de către colegii lor din aceste AJPIS-uri. Sumele variază între 4.000 și 10.000 de lei.

În unele cazuri, situația materială a celor care au primit banii pare să nu justifice primirea ajutoarelor. Șefii de la București susțin, însă, că totul este în regulă.

Conform celei mai recente declarații de avere disponibile, cea de anul trecut, Tulai deține o casă de 68 de metri pătrați, un autoturism Dacia Logan și are de returnat un credit de 14.000 de lei, scadent în 2020. La jumătatea lui 2018, el raporta un venit lunar de aproape 3.000 de lei, soția având o pensie de circa 1.000 de lei pe lună.

La aceeași dată, Ailincăi avea două terenuri, un apartament de 55 metri pătrați o casă de 110 metri pătrați, o mașină Skoda. Încasa circa 3.000 de lei lunar, în timp ce soția, angajată tot la o instituție de stat – aproape 4.000 de lei pe lună.

Mai mult aici: https://newsweek.ro/investigatii/ajutoare-de-urgenta-pentru-angajatii-institutiei-care-imparte-banii-nevoiasilor

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG