Linkuri accesibilitate

Newsweek. Generalul Iamandi de la Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, recrutat de Securitate


Dan-Paul Iamandi, inspector general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).
Dan-Paul Iamandi, inspector general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Generalul de brigadă Dan Paul Iamandi, șeful IGSU, a fost recrutat de Securitate sub numele conspirativ „Ioan Popa”, dar Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) spune că nu a dat vreo notă informativă, scriu jurnaliștii de la Newsweek România.

Promovarea în funcția de inspector general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență a generalului Iamandi a fost girată de Mihai Fifor, actualul secretar general al PSD.

IGSU se află din nou în centrul unui scandal mediatic după ce s-a aflat că subordonații generalului Iamandi ar fi ascuns filmările de la dezastrul din Clubul Colectiv, în urma căruia și-au pierdut viața 64 de tineri.

CNSAS a eliberat o adeverință în octombrie 2015 din care rezultă că numele generalului de brigadă Dan Paul Iamandi figurează în dosarul fond de rețea nr. R 235866, dosar ce conține fișe ale colaboratorilor din rândul militarilor în termen și condamnaților domiciliați pe raza județului Galați.

„Domnia sa (Dan Paul Iamandi – n.r.), militar în termen, a fost recrutat de organele de contrainformații militare pentru încadrarea informativă a militarilor în termen și a cadrelor din unitatea sa în scopul prevenirii unor abateri disciplinare de la ordinea și disciplina militară; nu există un Angajament semnat de domnia sa, a avut numele conspirativ Ion Popa. A fost abandonat la data de 16.07.1988”, menționează CNSAS.

În acel an, Dan Paul Iamandi era anul doi la Școala de Ofițeri Activi de Artilerie Antiaeriană, Rachete și Radiolocație Brașov, unde se specializa în Radiolocație.

Tot CNSAS menționează că Direcția de Specialitate nu a identificat informații transmise Securității de către Dan Paul Iamandi: „Ca urmare a verificărilor efectuate, nu există niciun fel de indicii cu privire la calitatea persoanei verificate de ofițer de Securitate, astfel încât nu poate fi reținută nici calitatea de lucrător a Securității."

Citește articolul integral pe Newsweek.ro

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG