Linkuri accesibilitate

Newsweek. Gîrbovan era judecător când a fost propusă ministru. CSM va verifica incompatibilitatea


Cererea de eliberare din funcția de magistrat nu a fost trimisă de CSM către președintele Iohannis, Dana Gîrbovan era judecător când a fost propusă de Viorica Dăncilă pentru a conduce ministerul Justiției, iar CSM urmează să verifice dacă a existat stare de incompatibilitate.

Acestea sunt câteva dintre răspunsurile oferite de CSM la întrebările adresate, săptămâna trecută, de Newsweek România, despre cazul Danei Gîrbovan. Reamintim că acest caz, al propunerii în funcția de ministru al Justiției al Danei Gîrbovan, a stârnit interes public după ce, lunea trecută, în 26 august, Lia Savonea, președintele CSM, a decis convocarea de urgență a unei ședințe a Secției de judecători, pentru a se lua act de cererea de demisie din funcția de judecător a lui Gîrbovan.

Judecătoarea luase această decizie pentru a putea fi propusă de premierul Viorica Dăncilă să preia conducerea ministerului Justiției, având în vedere că această funcție nu poate fi deținută de un magistrat. Miercuri, 28 august, președintele Klaus Iohannis a respins, în bloc, toate cele patru propuneri ale Vioricăi Dăncilă privind numirea unor noi miniștri, inclusiv pe cea referitoare la Dana Gîrbovan.

Imediat după anunțul președintelui Klaus Iohannis, Dana Gîrbovan a anunțat că își retrage demisia, deși cererea ei trecuse deja de CSM, care anunțase că a hotărât să o înainteze șefului statului.

CSM nu a mai trimis, însă, documentele către președintele Klaus Iohannis, motivând, așa cum se arată în răspunsul transmis către Newsweek România, un termen de 20 de zile pe care-l avea la dispoziție pentru a face acest lucru, astfel că șeful statului nu avea cum să semneze decretul de eliberare din funcția de magistrat a Danei Gîrbovan. În aceste condiții, este curios și faptul că Dana Gîrbovan a fost propusă, ca magistrat, pentru a ocupa funcția de ministru al Justiției, cele două funcții fiind incompatibile, conform legii.

Citiți articolul integral pe Newsweek.ro

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG