Linkuri accesibilitate

Newsweek: Licitația Ministerului Apărării pentru baterii de coastă a fost blocată


Sistem mobil de rachete Patriot (Arhivă)

Licitația pentru achiziționarea bateriilor de coastă, în valoare de 137 de milioane de euro, a intrat în impas după ce francezii de la compania MBDA, singurul competitor rămas în cursă, a solicitat schimbarea termenilor contractului.

Sursele Newsweek România din Ministerul Apărării Naționale susțin că, în prezent, licitația este blocată pentru că gupul MBDA a depus o ofertă neconformă, care nu respectă termenii negociați cu Armata Română. În cazul în care nu vor retrage actuala ofertă, licitația riscă să fie suspendată.

Blocarea acestei licitații nu este chiar o surpriză pentru Armată. La finalul anului 2018, licitația a fost suspendată fără explicații, exact înainte de a fi finalizată lista cu firmele acceptate în competiție.

Garantat de Fifor

Afacerea bateriilor de coastă a fost promovată la începutul lunii iulie 2018 de ministrul de atunci al Apărării, Mihai Viorel Fifor, în urma unei vizite efectuate în Franța.

Pe 28 mai 2018, Fifor s-a întâlnit cu omologul francez, Florence Parly, după ce șefii Airbus Helicopter au amenințat că ar putea înceta activitățile de producție în România.

Directorul general al Airbus, Bruno Even, spunea atunci că aşteaptă o poziţionare fermă din partea României în legătură cu achiziționarea elicopterelor de la grupul franco-german, astfel încât să poată fi utilizată linia de asamblare a elicopterului de transport H215 de la Ghimbav.

Reîntors din Franța, Fifor a emis, în numele MApN, un proiect de Hotărâre de Guvern, asumat ulterior de premierul Viorica Dăncilă, prin care se dorea achiziționarea instalațiilor mobile de lansare a rachetelor antinavă. Adică baterii de coastă. Valoarea contractului a fost estimată la 137 de milioane de euro.

Citiți mai multe pe Newsweek.ro

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG