Linkuri accesibilitate

Newsweek: PSD i-a lăsat fără bani pe oamenii cu dizabilități


Circa 300 de oameni din 12 județe, asistenți personali pentru copiii lor sau alte rude, s-au plâns că au fost amenințați cu desfacerea contractelor de muncă, pe motiv că primarii nu mai au bani
Circa 300 de oameni din 12 județe, asistenți personali pentru copiii lor sau alte rude, s-au plâns că au fost amenințați cu desfacerea contractelor de muncă, pe motiv că primarii nu mai au bani

Guvernul Dăncilă, social-democrat din vorbe, a lovit într-una dintre cele mai vulnerabile categorii sociale din România: oamenii cu dizabilități.

Însoțitorii celor circa 300.000 de persoane încadrate cu handicap grav se pot trezi oricând fără bani, după ce coaliția PSD-ALDE a decis ca primăriile să suporte din taxele colectate la nivel local plata salariilor pentru asistenții personali, scris Newsweek.

Până la sfârșitul lunii mai, circa 300 de oameni din 12 județe, asistenți personali pentru copiii lor sau alte rude, s-au plâns că au fost amenințați cu desfacerea contractelor de muncă, pe motiv că primarii nu au de unde să plătească cei aproximativ 1.200 de lei pe lună pentru un asistent personal.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, s-a declarat surprins de situație, reacționând la un caz din Botești, județul Vaslui, unde o mamă, asistentă personală pentru copilul ei, a fost notificată de Primărie că i se desface contractul de muncă: „Nu înțeleg care a fost rațiunea domnului primar. Eu știu doar atât: că legea bugetului de stat prevede suma pentru plata acestor însoțitori“.

Contactat în mod repetat de reporterul Newsweek România pe parcursul săptămânii, ministrul Budăi a refuzat să răspundă la telefon.

„S-au spălat cu toții pe mâini de această problemă. Banii aceștia, cei 1.200 de lei pe lună, sunt bani de supraviețuire“, a acuzat Mădălina Turza, activistă pentru persoanele cu dizabilități și mama unei fetițe cu sindromul Down.

Citiți mai multe pe Newsweek.ro

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG