Linkuri accesibilitate

Nicolae Bănicioiu, pus sub urmărire penală cu sechestru pe avere


Romania - Nicolae Bănicioiu
Romania - Nicolae Bănicioiu

Procurorii DNA au declanșat procedura urmării penale împotriva fostului ministru Nicolae Bănicioiu, la trei zile după ce Camera Deputaților a încuviințat cu o largă majoritate ridicarea imunității.

Nicolae Bănicioiu este acuzat de comiterea infracțiunilor de luare de mită și trafic de influență pe vremea când activa ca ministrul, întâi al Sportului apoi al Sănătății, în guvernele Ponta. La săvârşirea presupuselor fapte, explică DNA, Bănicioiu ar fi fost ajutat de o altă persoană, suspect în dosar.

Potrivit unui comunicat al DNA, s-a instituit măsura sechestrului asigurator pe averea deputatului. Bănicioiu a luat la cunoștință joi de decizia procurorilor.

Conform procurorilor, Nicolae Bănicioiu ar fi pretins, în perioada 2012-2014, când era ministrul Tineretului, aproape 1,3 milioane de lei pentru a-și folosi influența asupra ministrului Sănătății, la vremea aceea Eugen Nicolăescu (PNL) pentru a numi manageri de spital pe care doi oameni de afaceri îi puteau controla și pentru a aloca sume de bani spitalelor cu care aceștia aveau contracte.

Mai mult, procurorii susțin că Bănicioiu ar fi primit și o altă mită, de 2,6 milioane de lei, de la aceiași oameni de afaceri, după ce a devenit ministru al Sănătății, în perioada 2014 – 2015.

Nicolae Bănicioiu a fost ministru al Tineretului în Guvernul Ponta în perioada 21 decembrie 2012 – 5 martie 2014, iar în perioada 5 martie 2014 – 17 noiembrie 2015 a fost ministru al Sănătății. El este acum deputat și membru în conducerea Pro România.

Mandatul lui Nicolae Bănicioiu în fruntea Ministerului Sănătății a fost marcat de momentul tragediei de la Colectiv, în urma căreia și-au pierdut viața 65 de tineri. Imediat după tragedia Bănicioiu avea dă declare: "Avem tot ce ne trebuie", pentru a fi contrazis de realitatea din spitale unde s-a murit mai mult decât în noaptea incendiului. El avea să demisioneze ulterior alături de întreg guvernul Ponta.

Nicolae Bănicioiu a arătat, imediat după solicitarea oficială a DNA, că este pentru încuviințarea ridicării imunității și nu va mai candida pentru un nou mandat de parlamentar, deși se consideră nevinovat.

XS
SM
MD
LG