Linkuri accesibilitate

Nicolae Ciucă apără pensiile militarilor: Nu sunt pensii speciale


Nicolae Ciucă
Nicolae Ciucă

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că pensiile militarilor nu sunt speciale și că, de la Cuza până în prezent, ei au beneficiat de pensii de serviciu, în contextul în care, cu o zi înainte, Parlamentul a votat impozitarea pensiilor speciale, inclusiv cele ale militarilor, cu 10% pentru cei care obțin între 2001 și 7000 de lei și cu 85% pentru cei care au peste 7.001 lei.

Este foarte important să înțelegem că nu putem schimba regulile fără să analizăm nici sistemul în sine”, subliniază Nicolae Ciucă.

Pensiile militarilor nu sunt pensii speciale! De la Alexandru Ioan Cuza până în prezent militarii au beneficiat de pensii de serviciu. Îndatoririle legale ale militarilor față de țară continuă și după ce trec în rezervă, spre deosebire de orice alte categorii de salariați. Pe timpul activității, militarii au aproape cea mai mică grilă de salarizare dintre bugetari, cu toate că sunt permanent la ordin, stau aproape toată viața departe de familie, participă la misiuni de război sau sunt prin poligoane și, foarte important, au restrânse mai multe drepturi constituționale”, a scris Nicolae Ciucă, pe Facebook.

Ministrul Apărării argumentează că militarii nu au voie să aibă încă un serviciu sau propria afacere, nu au dreptul să se asocieze în sindicate, nu pot face grevă, iar libertatea lor de circulație este restrânsă pentru că au nevoie de aprobări când părăsesc garnizoana sau țara.

Spre deosebire celelalte categorii de bugetari, militarii nu beneficiază de: libertatea întrunirilor, libertatea de exprimare și dreptul de a fi ales. Militarii sunt pregătiți să intervină în orice oră din zi sau din noapte în sprijinul populației la pace, pe timp de război sau în situații speciale și, dau aici un singur exemplu, situația pe care o trăim în prezent, generată de pandemia Covid-19. Cred că este foarte important să înțelegem că nu putem schimba regulile fără să analizăm nici sistemul în sine, nici implicațiile, și nu mă refer aici doar la cele financiare, ci la întreaga funcționalitate și particularitate a sistemului, la resursa umană - pentru că specialiștii se formează în timp, cu efort și costuri – și, peste toate, impactul bugetar al acestei modificări nu este relevant în tot ansamblul financiar. Fiecare militar este conștient că, atunci când depune jurământul, își asumă riscurile, își asumă responsabilitatea a ceea ce înseamnă apărarea ţării chiar cu preţul vieţii, ştie care sunt limitările, constrângerile şi, din nou, drepturile restrânse, că va avea o viață plină de privațiuni, pentru că asta este viaţa de militar. Militarii înțeleg situația dificilă generată de actuala pandemie, dar au încredere că țara îi respectă pentru sacrificiul lor”, a adăugat ministrul Apărării.

El conchide, după ce a prezentat aceste informații, cu o întrebare: „Dacă trebuie să fim egali la pensionare, nu ar fi corect să fim egali și pe timpul vieții active?”.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul de lege care prevede impozitarea cu la 85% a pensiilor speciale de peste 7.001 de lei. Concret, va fi impozitată diferența între pensia specială și cea realizată pe baza contributivității. Decizia deputaților a fost luată cu voturi 307 „pentru” și unul „împotrivă”.

Citește și:

Parlamentul a impozitat pensiile speciale, inclusiv cele ale militarilor: 85% pentru pensiile peste 7.000 de lei

„Jocul populist” cu pensiile speciale. Cum poate bloca un articol din Constituție impozitarea pensiilor speciale cu 90%

XS
SM
MD
LG