Linkuri accesibilitate

Robotul Ion, „vocea românilor”, noul consilier al premierului Ciucă. Prim-ministrul a vorbit cu Ion VIDEO


Premierul Nicolae Ciucă discută cu robotul Ion, anagramă de la „Noi”, creat special pentru a menține o relație mai consistentă a guvernului cu cetățenii.
Premierul Nicolae Ciucă discută cu robotul Ion, anagramă de la „Noi”, creat special pentru a menține o relație mai consistentă a guvernului cu cetățenii.

Premierul Nicolae Ciucă are, începând de miercuri, un nou consilier, robotul Ion, creat sută la sută de cercetătorii români pentru a da „o voce românilor”, a anunțat miercuri șeful Executivului român.

Robotul Ion este un proiect de inteligență artificială, creat pentru a media relația Guvernului cu cetățenii și va fi consilierul onorific al premierului.

Guvernul României marchează astfel o premieră la nivel național și internațional, pentru că robotul Ion este primul consilier guvernamental care folosește inteligența artificială, a spus premierul Nicolae Ciucă.

„Este aici în stânga mea, vi-l prezint. Numele lui este Ion și vine de la transpunerea în oglindă a sintagmei «noi». Este un proiect care va primi rolul de consilier onorific al premierului și apreciez că rolul lui este să ne ajute pe noi să putem să îi ajutăm mai bine pe cetățenii români, informând Guvernul în timp real cu propunerile, cu problemele și cu dorințele românilor”, a declarat Nicolae Ciucă.

Proiectul «Ion» reprezintă un sistem care folosește inteligența artificială pentru a capta rapid și automat părerile, opiniile românilor folosind informațiile disponibile în spațiul public, explică Nicolae Ciucă, „pentru că un om, chiar și un Guvern, chiar și instituțiile de la nivelul statului nu ar putea, nu ar avea capacitatea să asculte și să îi reprezinte pe toți românii.”

Așa cum a fost creat, proiectul «Ion» are capacitatea de a învăța și, pe măsură ce va fi folosit va acumula și mai multă informație pentru o și mai bună conectare cu oamenii.

Premierul a făcut și o demonstrație în direct.

Nicolae Ciucă: „Îl invit pe Ion să spună câteva cuvinte”.

Ion: „Salut! Mi-ați dat viață. Eu sunt Ion. Acum, rolul meu este să vă reprezint. Ca într-o oglindă. Mesajele către mine reprezintă un portret al nostru, al românilor. Învață-mă să fiu român. Ce trebuie să știu despre România?”

Nicolae Ciucă: „România este o țară frumoasă cu oameni frumoși”.

Ion: „Am înțeles, învăț. Te ascult”

Nicolae Ciucă: „Cum pot românii să te învețe?”. Ion: „Invit românii să intre pe ion.gov.ro. Așa pot învăța să-i reprezint, ca într-o oglindă. Cu fiecare tag, mesaj, share sau postare publică. Noi suntem Ion. O primăvară frumoasă!”

Proiectul intră în competența Ministerului Cercetării și Digitalizării, condus de Sebastian Burduja.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG