Linkuri accesibilitate

Fostul premier Nicolae Ciucă a fost ales președinte al Senatului


Fostul premier Nicolae Ciucă, totodată senator, a fost ales marți președinte al Senatului, cu 88 de voturi pentru și 18 împotrivă.
Fostul premier Nicolae Ciucă, totodată senator, a fost ales marți președinte al Senatului, cu 88 de voturi pentru și 18 împotrivă.

Fostul premier, totodată senator, Nicolae Ciucă a fost ales marți președinte al Senatului României, după ce a demisionat luni din funcția de prim-ministru. La finalul ședinței, liderul PNL a vorbit despre viitorii miniștri din Guvern, dar și despre posibila ieșire a UDMR de la guvernare.

Întrebat de jurnaliștii prezenți dacă PNL și-a făcut calcule - privind numirea de miniștri - pentru formula în care UDMR nu va mai fi la guvernare, Nicolae Ciucă, președinte al partidului, a spus:

„Încă o dată, PNL a avut două ipoteze de lucru, prima, în care am respectat și ne-a dorit să respectăm protocolul (prin care UDMR rămâne la guvernare, n.r.) și cea de-a doua, în care protocolul nu va putea fi respectat și atunci în baza negocierilor va exista o nouă formulă de guvernare”, a declarat Nicolae Ciucă, răspunzând la întrebările jurnaliștilor, după ședința în care a fost ales președinte al Senatului.

„În momentul de față există câte o variantă pentru fiecare ipoteză de lucru”, a adăugat el.

El a mai spus că chiar dacă UDMR a fost chemată separat de președintele Klaus Iohannis la negocierile de la Palatul Cotroceni premergătoare desemnării noului premier, discuțiile PSD și PNL cu formațiunea minorității maghiare vor continua.

„Vom mai avea discuții cu UDMR, probabil în seara aceasta. Domnul Ciolacu și-a manifestat disponibilitatea de a mai discuta cu Kelemen Hunor (președintele UDMR, n.r), după ce va fi desemnat premier”.

Desemnarea liderului PSD, Marcel Ciolacu, în funcția de premier, de către președintele Klaus Iohannis este așteptată în cursul zilei de astăzi, după încheierea consultărilor care au început la ora 12.

Conducerile centrale din PSD și PNL vor avea marți după-amiază consultări interne, în care vor definitiva propunerile pentru fiecare minister în parte.

„Sunt miniștri care și-au desfășurat activitatea în Guvrn, pe baza evaluărilor parte din ei se vor regăsi și în viitorul cabinet, pentru celelalte poziții vom veni cu propuneri care vor fi aprobate și votate astăzi în Biroul Permanent al partidului”, a spus Nicolae Ciucă.

Fostul premier a fost ales marți președinte al Senatului, cu 88 de voturi pentru și 16 contra. USR a venit cu propria sa propunere, Anca Dragu, dar aceasta a obținut scorul invers al lui Nicolae Ciucă, 16 voturi pentru și 88 împotrivă.

Au fost 104 voturi valabile, din 114 exprimate în condițiile în care 10 voturi au fost invalidate. În sală au fost prezenți 135 de senatori, dar 21 nu și-au exprimat opțiunea.

Amintim, din iunie 2022 până marți Senatul României a fost condus, interimar, de Alina Gorghiu.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG