Linkuri accesibilitate

Nicoleta Ţînţ, noua preşedintă a CSM 


Nicoleta Țînț, noua președintă a CSM

Nicoleta Ţînţ, noul preşedinte al CSM

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, prin vot, ca judecătoarea Nicoleta Margareta Ţînţ să fie preşedintele instituţiei pentru anul viitor. De data aceasta, scorul în favoarea lui Țînț a fost catgoric - 15 voturi pentru și doar patru împotrivă.

Margareta Nicoleta Ţînţ provine de la Curtea de Apel Braşov. Este căsătorită cu un avocat din aceeaşi localitate şi deţine patru terenuri de mici dimensiuni în oraş, un apartament şi o casă proprietate comună a soţilor.

În conturi bancare, familia are 160.000 de lei. Nicoleta Ţînţ a primit anul trecut 31.000 de lei pentru decontarea chiriei în Bucureşti, 68.000 de lei drepturi salariale restante de la Curtea de Apel Braşov, un salariu de 315.000 de lei salariu de la CSM şi diurna de detaşare de 128.000 de lei. În total, 542.000 de lei, adică 9.600 de euro pe lună. Soţul ei a încasat anul trecut 19.000 de lei din avocatură.

Grupul lui Savonea

Ţînţ şi-a început cariera de judecător în 1997 la Judecătoria Braşov. Din 2002 până în 2006 a fost vicepreşedinte al Tribunalului Braşov şi din 2006 a promovat la Curtea de Apel Braşov, unde a a activat la Secţia Penală. Din 2013 conduce instanţa din funcţia de preşedinte.

Considerată o apropiată a Liei Savonea, Ţînţ a făcut parte din „Grupul celor 6” judecători din Consiliu care nu s-au abătut de la „directivele” primite de la fosta președintă a CSM, Lia Savonea, cea care a sprijinit modificările legislative ale sistemului judiciar și penal din timpul guvernării PSD, criticate de forurile europene.

În programul de candidatură la șefia la Consiliului, Ţînţ arăta în urmă cu trei ani că „recunoașterea puterii judecătorești ca domeniu de interes național trebuie să devină o realitate asumată de celelalte puteri ale statului, dacă dorim într-adevăr un sistem judiciar performant”.

Teama pentru pensiile speciale

Şedinţa de miercuri a Plenului a început cu îngrijorările magistraţilor faţă de posibilitatea de modificare a cuantumului pensiilor speciale ale magistraţilor şi i-au cerut ministrului Cătălin Predoiu să transmită mai departe Guvernului doleanţele lor, în sensul de a nu se renunţa la pensiile speciale ale magistraţilor şi nici procedura de calcul a acestor pensii.

Judecătoarea Andrea Chiş a anunţat că nu urma să o voteze pe pe Ţînţ deoarece nu are încredere din prisma acţiunilor anterioare ale acesteia.

În replica, Ţînţ a arătat că a fost tot timpul deschisă la dialog şi că nu a votat împotriva recomandărilor Mecanismului de Verificare şi Cooperare (MCV), ci doar a transmis că CSM-ul trebuie să transmită informaţii corecte şi că acestea apar în forma corectă în document.

Mai departe, Gabriela Baltag a anunţat că are un vot poziţiv pentru Ţînţ, la fel Bogdan Mateescu, cel care a precizat că o va vota pe Ţînţ pentru a elimina blocajul din Consiliu.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG