Linkuri accesibilitate

Nicușor Dan: PMB are datorii de 2,5 miliarde lei și conturile blocate din august. Vrem să cumpărăm ELCEN


România - Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan
România - Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan

Primăria Capitalei are conturile blocate din luna august din cauza datoriilor de 2,5 miliarde de lei, motiv pentru care nu pot fi făcute lucrări de investiții, a spus primarul general Nicușor Dan într-o conferință de presă.

Pentru buna înțelegere a valorii datoriei, Dan a făcut comparații cu metroul din Drumul Taberei și podul de la Brăila peste Dunăre, care valorează cam tot atât.

„Datoriile curente ale PMB sunt 2,5 miliarde lei şi vreau să exemplific ce înseamnă. 2,5 miliarde lei înseamnă aproximativ cât a costat metroul din Drumul Taberei, cât costă podul de la Brăila pe Dunăre. Toţi banii aceştia ar trebui să îi plătim acum. Aici ne-au adus floricelele şi târgurile şi companiile municipale”, a spus el.

Blocarea conturilor PMB, încă din luna august a anului trecut, pune Primăria în situația de a nu putea face nicio lucrare de investiții, a spus primarul abia ales să administreze destinele Capitalei.

„Conturile Primăriei Capitalei sunt blocate din luna august. Acesta e motivul pentru care nu putem începe să plătim nicio lucrare de investiţie. Nu putem să continuăm lucrările pe prelungirea Ghencea până când nu vom debloca această situaţie financiară. Şi soluţia e una singură. Avem nevoie de sprijinul Guvernului”, a spus primarul general.

El a propus ANAF eșalonarea datoriei și ridicarea plafonului de îndatorare.

„Nu cerem din bugetul de stat mai mulţi bani decât iau alte autorităţi locale. Cerem ca datoria la ANAF prin STB să ne fie eşalonată şi cerem să ne fie ridicat plafonul de îndatorare, pentru ca investiţiile să fie finanţate exclusiv din fonduri europene din 2021. Asta e soluţia şi am speranţa că o să o avem la sfârşitul lui ianuarie”, a spus el.​

Pe de altă parte, în ceea ce privește situația termoficării din București, el a anunțat că și-a exprimat intenția ca PMB să preia ELCEN, pentru care, însă, are nevoie de acordul CGMB și al ministerelor Finanțelor și Energiei.

„Noutatea în zona de termoficare este că ne-am exprimat intenția de a cumpăra ELCEN. E un desiderat care a apărut în spațiul public de foarte mult timp, inclusiv la administrațiile anterioare, avem instrumentele să-l realizăm. Există disponibilitatea pe care am exprimat-o formal din partea Primăriei, este nevoie de acordul CGMB și de acordul Guvernului prin Ministerul Finanțelor și Energiei. Sunt optimist că această preluare va avea loc”, a declarat joi Nicușor Dan.

XS
SM
MD
LG