Linkuri accesibilitate

Nicușor Dan o acuză pe Gabriela Firea că este responsabilă de falimentarea Bucureștiului


Nicușor Dan
Nicușor Dan

Risipa banilor, căpușarea bugetului prin intermediul companiilor municipale și lipsa de interes a primarului Firea au condus la o situație greu de imaginat pentru o capitală europeană: falimentul", a reacționat Nicușor Dan după ce primarul general a confirmat că au fost blocate conturile Primăriei Capitalei ca urmare a neplatei datoriei către omul de afaceri Costică Constanda.

Candidatul susținut de PNL și USR în alegerile locale arată că situația dificilă este generată și de greșeala actualei administrației în construirea bugetului.

„Amintesc că, în aprilie 2019, am anunțat că Primăria nu poate să nu intre în faliment, din cauza primarului PSD care a construit bugetul pe încasări de 7 miliarde lei în 2019 și a încasat 4 miliarde lei, ca și în anii precedenți. Doar împrumutul de trezorerie de 100 milioane euro și cei 100 milioane lei primiți din fondul de rezervă al Guvernului au făcut ca falimentul să nu fie deja în 2019.

Situația gravă a finanțelor Primăriei Capitalei, pe care am prezentat-o, din nou, și în urmă cu câteva zile, bazându-mă pe cifre exacte, se confirmă, din păcate, în acest moment, când conturile administrației bucureștene sunt blocate", a scris Nicușor Dan pe Facebook.

El o acuză pe Gabriela Firea că a cheltuit bani pe târguri și concerte în loc să se preocupe de rezolvarea situației care a condus acum la faliment.

„În loc să se ocupe de rezolvarea situației în cazul Costanda, care a câștigat de un an procesul cu Primăria Municipiului București, primarul PSD- Firea a propus Consiliului General o soluție fără fundamentare, care nu putea fi votată. Mai mult, a cheltuit în avans banii Primăriei Capitalei, iar acum nu mai are cu ce să plătească nimic. Acum un an duduia Bucureștiul de târguri și concerte, acum a rămas doar praful de pe tobe.

Doamna Firea, cu ocazia falimentului, nu organizați un festival?", conchide Nicușor Dan.

Primarul general Gabriela Firea a anunțat, vineri, că în acest moment conturile Primăriei sunt blocate, după ce omul de afaceri Costică Costanda a pus poprire pe conturile instituției, după un proces care a durat 20 de ani.

Blocarea conturile municipalității pune în pericol proiecte de importanță majoră, s-a plâns primarul Capitalei.

„În acest moment, conturile Primăriei Capitalei sunt blocate, iar proiecte de importanță majoră pentru dezvoltarea Bucureștiului sunt puse în pericol. Mă refer aici la obiective de investiții precum Spitalul Metropolitan, Pasajul Ciurel, Pasajul Doamna Ghica sau Prelungirea Ghencea. Este o situație dificilă pentru București, trebuie să punem în aplicare o sentință definitivă și irevocabilă a instanței, pronunțată în anul 2019, după procese care au durat 20 de ani. Sunt decizii pe care nu le-am luat noi, dar pentru care trebuie să plătim”, a spus Firea, citată de Mediafax.

Potrivit edilului, municipiul București trebuie să-i returneze lui Costică Costanda suma de 115 milioane euro, ceea ce reprezintă 20% din bugetul anual al Capitalei.

Omul de afaceri Costel Constanda a dat Primăria în judecată în urmă cu 10 ani, acuzând neonorarea contractului care a scăpat Parcul Bordei de la transformarea în complex imobiliar.

Povestea afacerilor lui Costel Constanda a început în urmă cu aproape două decenii, când a obţinut în instanţă aproximativ 3 hectare de pământ în Satul Francez, zonă rezidenţială din nordul Capitalei, scrie Digi24.

Primăria Capitalei, care deţinea mai multe imobile construite acolo, i-a oferit acestuia, la schimb, aceeaşi suprafaţă de teren în parcul Bordei. Devenit proprietar pe o parte din parc, afaceristul voia să dezvolte acolo un proiect imobiliar.

Omul de afaceri nu a fost lăsat să construiască în parcul Bordei şi a dat Primăria în judecată. A câştigat despăgubiri în valoare de 18 milioane de euro. Municipalitatea nu a vrut să plătească, astfel că a ajuns la un nou compromis cu Costică Constanda: i-a oferit acestuia teren în Satul Francez.

Pe terenul primit la schimb, se aflau şi mai multe vile. Omul de afaceri intenţiona să le demoleze, iar în locul lor să construiască alte case, pe care urma să le vândă. Numai că planurile i-au fost date peste cap: consilierii generali nu i-au aprobat aceste lucrări.

XS
SM
MD
LG