Linkuri accesibilitate

Nicușor Dan oprește PUZ-urile din cinci sectoare ale Capitalei


Nicușor Dan a cerut suspendarea Planurilor Urbanistice din cinci sectoare
Nicușor Dan a cerut suspendarea Planurilor Urbanistice din cinci sectoare

Urbanismul din ultimii ani din București a fost o golănie", a acuzat primarul general Nicușor Dan care a decis blocarea Planurilor Urbanistice Zonale din cinci sectoare ale Bucureștiului.

Nicușor Dan va solicita Consiliului General al Municipiului București (CGMB), în ședința din 26 februarie, suspendarea pentru doi ani a acestor Planuri Urbanistice. Documentațiile, aprobate de majoritatea PSD-ALDE din CGMB sub administrația Firea, permit betonarea a zeci de hectare de spațiu verde și construirea unor blocuri între case.

Cu titlu general: urbanismul din ultimii ani din București a fost o golănie. Cele 5 PUZ-uri au fost apogeul. Bucureștenii stau de ani de zile în trafic din cauza acestui tip de urbanism, cartiere întregi nu au școli din aceeași cauză, un oraș cu un potențial turistic uriaș e prezentat în reviste drept cea mai urâtă capitală, sunt zeci de mii de oameni care și-au pus toată agoniseala de-o viață într-o casă și s-au trezit cu un bloc la ferească.

Cele mai nocive lucruri din aceste PUZ-uri: E absolut scandalos ca în situația în care avem o poluare a aerului, zeci de mii de copii cu boli respiratorii din această cauză, zeci de mii de bătrâni cu boli cardio-vasculare din această cauză sute de hectare de spațiu verde, prin aceste PUZ-uri, urmează să devină spații construibile. E inadmisibil!”
, a declarat Nicușor Dan într-o conferință de presă.

Primii care sunt afectați de acest stil de urbanism sunt locuitorii Bucureștiului, arată primarul general.

În fiecare weekend avem sute de mii de bucureșteni care fug din orașul ăsta, se duc la mare, la munte, că e un oraș în care nu ai ce să faci cu copiii. Noi avem 30 km de mal de lac în nordul Bucureștiului care poate să devină un loc în care să te duci cu copilul, în care să găsești terenuri de sport, bazine de înot, locuri de promenadă, piste de bicicletă. Iar PUZ-urile prevăd construcția de blocuri de 14 etaje până în malul apei", a completat Nicușor Dan.

PUZ-ul Sectorului 3 a fost anulat recent de instanță de cetățeni, dar decizia poate fi atacată cu recurs. PUZ-ul Sectorului 6 a fost anulat anul trecut în prima instanță, tot la cererea cetățenilor, dar primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, și APM au făcut recurs. Pentru restul există plângeri prealabile pentru anulare, potrivit Hotnews. Pentru Sectorul 1 un astfel de document nu a fost aprobat

Dacă va fi aprobată, suspendarea PUZ-urilor începe de pe 5 martie, pentru 24 de luni. Pe perioada de suspendare, certificatele de urbanism și autorizațiile de construire / desființare emise de Primarul Municipiului București și de primarii sectoarelor Municipiului București vor respecta prevederile documentațiilor de urbanism anterioare. Prevederile de suspendare se aplică inclusiv certificatelor de urbanism și autorizațiilor de construire / desființare aflate în curs de emitere la data intrării în vigoare a hotărârilor, prevăd proiectele de hotărâre.

XS
SM
MD
LG