Linkuri accesibilitate

Nicușor Dan: Spitalele din București au tot ce le trebuie, cu medicii suntem la limită


Romania - Nicușor Dan
Romania - Nicușor Dan

Noul primar al Capitalei, Nicușor Dan, dă asigurări că spitalele din București au toate dotările necesare pentru a face față numărului tot mai mare de persoane infectate cu coronavirus. El arată, însă, că problema ar putea apăra la resursa umană pentru că medicii care să îngrijească bolnavii în stare gravă sunt în număr limitat.

„Din punctul de vedere al dotărilor avem tot ce ne trebuie, suntem la limită cu resursa umană. (...) Paturi de ATI avem și putem să achiziționăm în ritmul în care este nevoie de ele. Nu este o problemă cu asta. În schimb este o problemă cu medicii care să deservească aceste paturi de ATI”, a spus Nicușor Dan, într-o emisiune la Digi24.

Pus să explice cum au spitalele tot ce este nevoie, dar directorii se plâng că au ajuns să le dea pacienților oxigen din tub direct, pe scaun, Nicușor Dan a spus că atunci când spune că nu sunt probleme se referă doar la infrastructură.

„Da. Există de asemenea oameni care sunt trimiși de la București în alte orașe din țară. Aceasta este situația la acest moment. Însă, ce v-am spus eu... v-am spus că în infrastructura spitalicească din București există suficiente paturi și instrumente pentru necesarul de la acest moment. Problema însă este la resursa umană”, a explicat Dan.

Primarul general afirmă că această problemă nu se poate rezolva decât prin detașări pe care le dispune șeful DSU, autoritatea locală putând doar „să nu pună piedici și să-și dea concursul”.

El a respins punerea în carantină a întregului oraș și a arătat o astfel de măsură poate fi luată doar punctual într-un cartier sau zonă în care se manifestă un focar.

„În privința Bucureștiului, la acest moment, în ansamblul lui, cred că nu se impune carantinarea. Însă, există un sistem informatic pe care ministerul, cu STS, îl implementează. A început deja implementarea, va fi gata în câteva zile. În baza acestui sistem vom avea distribuția geografică a cazurilor în interiorul municipiului. Atunci, dacă vom constata că pe o stradă, două, într-un mic cartier, avem focare, o astfel de măsură poate fi luată”, a declarat Primarul General al Capitalei.

Bucureștiul a ajuns, potrivit bilanțului oficial de vineri, la o rată de incidență de 3.78 de cazuri la mia de locuitori, în ultimele 14 zile. Joi a fost atins recordul de 1.129 de cazuri înregistrate într-o singură zi.

XS
SM
MD
LG