Linkuri accesibilitate

Nicușor Dan către proprietarii de câini: sterilizarea și microciparea sunt gratuite. „Nu mai lăsați câinii pe străzi”


 Sunt mii de familii din Europa Occidetală care adoptă câini din adăposturile de la noi. Ar fi suficient ca din 1.000 de bucuresteni unul să adopte un câine ca noi să golim adăposturile din Bucureşti", spune primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan. 
Sunt mii de familii din Europa Occidetală care adoptă câini din adăposturile de la noi. Ar fi suficient ca din 1.000 de bucuresteni unul să adopte un câine ca noi să golim adăposturile din Bucureşti", spune primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan. 

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a făcut luni un apel la proprietarii de câini să nu-și mai abandoneze câinii pe străzi și să profite de sterilizarea și microciparea oferite gratuit de primărie.

Apelul primarului general survine unei tragedii produse în urmă cu o săptămână, în care o femeie ieșită la alergat pe unul din terenurile neîmprejmuite, cu proprietar, din sectorul 6 al Capitalei, a fost omorâtă de o haită de câini.

Proveniența haitei nu a fost stabilită, încă, de anchetatori și nu se știe dacă erau câinii proprietarilor din zonă, care-și lasă câinii în afara proprietăților, sau dintre cei abandonați de proprietari.

Nicuşor Dan a spus i-a asigurat pe bucureștenii care nu și-au declarat câinii până acum, așa cum obligă legea, că nu au motive să se teamă de amenzi, dar că vor fi amendați doar dacă refuză de acum încolo să-și sterilizeze și să-și microcipeze animalele în programul oferit gratuit de primărie în colaborare cu poliția locală.

„Trebuie să controlăm şi să nu mai tolerăm acele curţi, şantiere, firme care au câini şi îi lasă să iasă în spaţiul public. Aici trebuie coordonare între poliţiile locale şi autorităţile locale", a declarat Nicuşor Dan.

De altfel, el a atras atenția că femeia care alerga și a sfârșit ucisă de câini, era pe un astfel de teren privat, neîmprejmuit, care aparține unei societăți comerciale.

„Tragedia de sâmbăta trecută s-a produs pe un teren privat care aparţine unei societăţi comerciale. Acest teren nu era nici îngrădit, nici salubrizat. Există o obligaţie legală a proprietarilor de terenuri de a le îngrădi şi salubriza", a spus Nicuşor Dan.

„Pe acel teren era şi un cadavru de măgar, probabil asta a declanşat instinctul de proprietare al câinilor", a mai spus primarul.

„Nu o să intru într-un joc de declaraţii politice. Chestiunea vinovăţiei este în curs de a fi stabilită. Este în curs o anchetă a parchetului şi a poliţiei."

Nicușor Dan a făcut un apel la adopție către bucureșteni.

„Sunt mii de familii din Europa Occidetală care adoptă câini din adăposturile de la noi. Ar fi suficient ca din 1.000 de bucuresteni unul să adopte un câine ca noi să golim adăposturile din Bucureşti", a mai spus Nicuşor Dan.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG