Linkuri accesibilitate

Nikolai Peskov, fiul purtătorului de cuvânt al Kremlinului, susține că a luptat ca mercenar Wagner în Ucraina


Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o imagine difuzată de administrația prezidențială rusă pe 21 martie 2023.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o imagine difuzată de administrația prezidențială rusă pe 21 martie 2023.

Nikolai Peskov, în vârstă de 33 de ani, a declarat presei ruse că a luptat în Ucraina ca membru al grupului de mercenari Wagner, relatează Serviciul rusesc al RFE/RL.

El este fiul lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt de lungă durată al președintelui rus Vladimir Putin.

Declarațiile acestuia au fost ulterior reluate de șeful grupării Wagner, Evgheni Prigojin. Acesta a declarat că tânărul Peskov s-ar fi înrolat „cu documente false” pentru a-și ascunde identitatea.

Nikolai Peskov a afirmat, de asemenea, că a obținut o medalie pentru curaj pentru că a făcut parte dintr-un echipaj de lansare a rachetelor.

Afirmațiile sale vin după ce, vreme de câțiva ani, presa independentă a scris despre stilul de viață luxos al tânărului Peskov, iar mai nou pe fondul presiunii asupra eforturilor de mobilizare.

Rusia caută „bărbați adevărați”

În buletinul său zilnic de informații, din 23 aprilie, Ministerul britanic al Apărării a declarat că în Rusia se desfășoară „o campanie omniprezentă” de recrutare, care se bazează pe reclame care caută „bărbați adevărați”, fiind subliniate, de asemenea, beneficiile financiare ale înrolării în armată.

Reclamele de pe străzi, rețele sociale și TV fac parte din campania majoră a Rusiei de a recruta mai mulți soldați, apelând la „mândria masculină a potențialilor recruți”, mai spune sursa citată.

Autoritățile rusești încearcă să amâne cât mai mult timp posibil un nou val de mobilizare a recruților pentru războiul împotriva Ucrainei, pentru a minimiza disensiunile interne, a completat ministerul britanic.

Campania are loc la mai mult de jumătate de an după ce Kremlinul a anunțat ceea ce a susținut că a fost „o mobilizare parțială” a 300.000 de soldați pentru a lupta în Ucraina.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG