Linkuri accesibilitate

Nobelul pentru Pace merge către doi jurnaliști apărători ai libertății de exprimare


Premiul Nobel pentru Pace a fost atribuit pentru Maria Ressa din Filipine şi Dmitri Muratov din Rusia, doi jurnaliști care se opun regimurilor autoritare în care trăiesc
Premiul Nobel pentru Pace a fost atribuit pentru Maria Ressa din Filipine şi Dmitri Muratov din Rusia, doi jurnaliști care se opun regimurilor autoritare în care trăiesc

Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat, joi, jurnaliştilor Maria Ressa din Filipine şi Dmitri Muratov din Rusia, pentru „lupta lor curajoasă” în apărarea libertăţii de exprimare în Filipine şi Rusia.

Maria Ressa, în vârstă de 58 de ani, şi Dmitri Muratov, în vârstă de 59 de ani, „reprezintă toţi jurnaliştii care apără acest ideal într-o lume în care democraţia şi libertatea presei se confruntă cu condiţii tot mai vitrege”, a anunţat preşedinta Comitetul Nobel, Berit Reiss-Andersen.

Maria Ressa este o jurnalistă filipineză şi fondatoarea site-ului Rappler. Reprezentantă a presei independente, ea se află în conflict cu regimul lui Rodrigo Duterte, care nu a ezitat să o aresteze pentru „defăimare cibenetică”.

Anchetele sale jurnalistce sunt foarte critice la adresa politicii guvernului filipinez în lupta împotriva drogurilor.

Maria Ressa folosește libertatea de exprimare pentru a expune abuzul de putere, utilizarea violenței și autoritarismul în creștere din țara sa natală, Filipine.

În 2012, a cofondat Rappler, o companie de media digitală pentru jurnalism de investigație, pe care încă o conduce. În calitate de jurnalist și cofondator al Rappler, Maria Ressa s-a arătat a fi un apărător neînfricat al libertății de exprimare.

Echipa de jurnaliști pe care o conduce și-a concentrat atenția asupra controversatei campanii antidrog a regimului Duterte. Numărul deceselor este atât de mare încât campania seamănă cu un război purtat împotriva propriei populații a țării, se arată în prezentarea celor de la Comitetul Nobel.

Maria Ressa a fost arestată pentru materialele de presă publicate în Filipine
Maria Ressa a fost arestată pentru materialele de presă publicate în Filipine

Celălalt laureat, jurnalistul Dmitri Muratov, în vârstă de 59 de ani, este redactorul-şef al Novaia Gazeta, din 1995, după ce, în 1993, a cofondat ziarul.

Dmitri Muratov a apărat de zeci de ani libertatea de exprimare în Rusia în condiții din ce în ce mai dificile.

Novaja Gazeta este considerat drept „singurul ziar cu adevărat crtic cu o influenţă naţională în Rusia de azi” de către Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor și are o atitudine fundamental critică față de putere.

De la înființarea sa în 1993, Novaja Gazeta a publicat articole critice pe subiecte care variază de la corupție, violența poliției, arestări ilegale, fraude electorale și „fabrici de troli” până la utilizarea forțelor militare rusești atât în interiorul, cât și în afara Rusiei.

Dmitry Muratov este redactorul șef al principalului ziar de opoziție din Rusia
Dmitry Muratov este redactorul șef al principalului ziar de opoziție din Rusia

Premiul pe care cei doi jurnaliști îl vor împărți este în valoare de zece milioane de coroane suedeze (1,1 milioane dolari). Jurnaliștii au fost selectaţi din 329 de candidaţi.

Opozantele belaruse sau campioana luptei împotriva modificărilor climatice Greta Thunberg se aflau între favoriţi.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG