Linkuri accesibilitate

Grigore Gafencu: „Sunt în țara noastră bărbați, mai ales printre cei tineri, care nu vor să capituleze”


Grigore Gafencu (Credit foto: Agerpres/Facebook).
Grigore Gafencu (Credit foto: Agerpres/Facebook).

Noël Bernard în dialog cu fostul ministru de externe al României.

În 1956, fostul ministru de externe al României, vizionarul diplomat Grigore Gafencu, este invitat de Noël Bernard să vorbească despre depoziția lui ca martor al apărării într-un proces la Berna împotriva celor cinci români care ocupaseră cu un an înainte Legația României din Elveția.

Lucrurile s-au întâmplat în 14-16 februarie 1955. Cinci emigranți români, conduși de Oliviu Beldanu, au ocupat sediul Legației române și au încercat să sustragă o serie de documente diplomatice, al căror conținut a rămas până astăzi neprecizat cu claritate.

Poliția elvețiană i-a prins pe români, iar justiția i-a condamnat. Autoritățile de la Berna au refuzat extrădarea lor în România unde i-ar fi așteptat moartea.

Grigore Gafencu a luat apărarea celor cinci, care susțineau că aveau nevoie de anumite documente pentru a ajuta la eliberarea unor lideri politici din închisorile comuniste. Gafencu a fost ministru de externe al României între 1938-1940.

A plecat prin demisie și a fost trimis imediat ambasador la Moscova. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a ținut conferințe în orașele mari ale Europei, iar în 1944 îi apare în limba franceză cartea „Preliminariile războiului din răsărit”, considerată și azi una din cele mai bune analize ale relațiilor sovieto-germane din perioada premergătoare conflagrației.

Ascultați în continuare interviul pe care i l-a luat Noël Bernard lui Grigore Gafencu în 1956. (Sabina Fati)

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG