Procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a promis că nu vor exista „persoane intangibile” în anchetele procurorilor, în contextul în care presa de la Chișinău publică informații privind o posibilă plecare din sistem a unor procurori care se ocupau tocmai de dosare mari de corupție.
Întrebat despre posibila părăsire a sistemului judiciar a unor procurori cu experiență, Alexandr Stoianoglo a spus că va da detalii săptămâna viitoare, într-o conferință de presă, în care va prezenta noi informații despre dosarul fostului procuror general, Viorel Morari, dar și despre soarta altor procurori vizaţi de controlul cu care şi-a început, în urmă cu exact două luni, activitatea.
Presa centrală a scris că mai mulți procurori ar fi forțați să iasă din sistem și se așteaptă o demisie a acestora. Ziarul de Gardă a scris, fără a identifica sursele, despre patru procurori cu experiență şi mai multe dosare penale de mare corupție, de care aceștia se ocupau. Unul dintre procurori ar fi Mihail Ivanov, cel care a instrumentat dosarul privatizării „Air Moldova”, iar un altul, Roman Statnîi, responsabil de urmărirea penală a fostului adjunct de la Curtea Supremă de Justiție, Oleg Sternioală.
Alte informații publicate în presa de la Chișinău zilele trecute arată că şi-a depus demisia şi procurorul Eugen Rurac, care l-a anchetat pe Ion Druţă, fostul şef al Consiliului Superior al Magistraturii, pentru o presupusă îmbogățire ilicită. Tot Rurac a instrumentat dosarul privind activitatea companiei „Metalferos”, al cărei director financiar a fost vreme îndelungată naşul de cununie al preşedintelui Igor Dodon.
„Cred că luni, săptămâna viitoare, vom ieşi şi ne vom expune în privinţa acestor oameni”, a spus Stoianoglo.
Pe de altă parte, posibila plecare din sistem a unor procurori cu experiență apare în contextul promovării altora, cu cariere controversate, un exemplu des invocat fiind cel al actualului adjunct al procurorului general, Ruslan Popov, despre care presa a scris inclusiv că ar avea averi nedeclarate.
Critici la adresa lui Stoianoglo
Opoziţia parlamentară îl critică tot mai vehement pe noul șef al Procuraturii Generale pentru ceea ce a numit „lipsa de progrese” în anchetele de răsunet pe care le-a primit la preluarea mandatului, de la dosarele vizându-l pe fostul lider democrat Vlad Plahotniuc, până la ancheta pe marginea finanţării din exterior a socialiştilor.
Întrebat despre darea în urmărire internaţională a lui Vlad Plahotniuc, Stoianoglo a spus: „Pot să vă spun că noi şi mai departe vom insista pe urmărirea internaţională a dlui Plahotniuc. Eu am preluat responsabilitatea pentru aceste dosare din decembrie. Vă asigur că în timpul apropiat vom avea şi rezultate”.
În cazul anchetării finanţării din exterior a PSRM, Stoianoglo a reluat acuzaţiile la adresa fostului procuror general, afirmând că Morari că ar fi conectat ilegal cele două dosare, unul legat de Bahamas şi altul privind filmuleţele cu Igor Dodon şi Vlad Plahotniuc.
„Dar noi nu am văzut în acest dosar niciun plan de acţiuni. A fost pur şi simplu o declaraţie politică mai mult decât una profesională. Şi noi trebuie să ne determinăm ce acţiuni trebuie să întreprindem”, a comentat Stoianoglo.
Procurorul general a mai promis, la ședința festivă de joi, încetarea „show-urilor cu mascați, a arestărilor abuzive, a interceptărilor ilegale și a perchezițiilor nejustificate”.
Viorel Morari, fostul şef al procuraturii anticorupţie, aflat în penitenciar după venirea în fruntea procuraturii generale a lui Stoianoglo, se declară victimă a unei comenzi politice a preşedintelui Igor Dodon. Morari susține că problemele sale au apărut pentru că ar fi decis reluarea anchetei privind modul în care au fost finanțați socialiștii, cu puţin timp înainte de demisie şi arestare.