Linkuri accesibilitate

Noi proteste în Belarus, cel puțin 170 de persoane reținute la Minsk


În Belarus, forțele de ordine au reținut, duminică, cel puțin 176 de oameni la manifestațiile de protest din Minsk, potrivit centrului pentru drepturile omului Viasna.

Acțiuni de protest au avut loc și în alte orașe ale țării, împotriva lui Alexandr Lukașenko, acuzat de falsificarea scrutinului prezidențial din luna august, pe care l-ar fi câștigat, oficial, cu peste 80%. Rezultatele scrutinului nu sunt recunoscute de statele vestice, care au impus sancțiuni împotriva unor lideri din Belarus.

Proteste continuă de 127 de zile, iar manifestanții cer demisia lui Lukașenko, încetarea violenței forțelor de ordine, eliberarea deținuților politici și alegeri libere.

Din cauza reținerilor în masă, belarușii nu se mai adună să protesteze în centrele orașelor, ci ies în grupuri mici sau în coloane nu foarte mari la plimbare în curțile blocurilor, prin cartier sau în parcuri, purtând steaguri alb-roșii (interzise de autorități), sau scandând „Trăiască Belarus”, „Privește pe fereastră, nu la televizor” și „Pleacă”.

Portalul tut.by scrie că, deși locuitorii capitalei nu încearcă să iasă la proteste în masă, autoritățile au introdus mai multă tehnică specială la Minsk.

În urma protestelor masive și continuă, potrivit Organizației Națiunilor Unite, peste 27.000 de persoane au fost reținute. Există rapoarte credibile de tortură și rele tratamente aplicate celor reținuți. Jurnaliști ai serviciului din Belarus al Europa Liberă au fost sau sunt încă în detenție.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG