Linkuri accesibilitate

Noi proteste în Spania, după arestarea unui rapper


Inițial pașnic, protestul a degenerat la Barcelona

Arestarea rapperului Pablo Hasél a provocat din nou proteste și violențe de stradă. 13 persoane au fost reţinute la Barcelona.

Protestul a început pașnic, însă ulterior a degenerat. Mai multe magazine au fost incendiate, iar forțele de ordine susțin că demonstanții au incendiat o mașină de Poliție.

Graffiti de protest față de cenzură la Barcelona
Graffiti de protest față de cenzură la Barcelona

Este vorba despre evacuări, despre familiile care nu-şi pot plăti facturile la sfârşitul lunii. Este vorba despre prizonierii politici care au fost închişi pentru că au cântat şi pentru că au cerut libertatea ca cei din Catalonia să decidă susţinerea referendumului. Este vorba despre furturi, corupţie, sute şi sute de probleme care distrug clasa muncitoare”, susţine Sergio Lopez, un student care a participat la protestul din Barcelona, citat de Mediafax.

Rapperul Pablo Hasél a fost arestat în urmă cu 11 zile pentru că a postat pe Twitter mesaje în care atacă monarhia și forțele de ordine.

Premierul spaniol, Pedro Sanchez, a condamnat într-un tweet “inacceptabile actele de vandalism şi violenţă care au zguduit Barcelona noaptea aceasta.”

Cine este Pablo Hasél

Pablo Hasel, în vârstă de 32 de ani, a fost condamnat la 9 luni de închisoare pentru apologia terorismului.

Într-un mesaj pe Twitter muzicianul l-a numit „mafiot” pe fostul rege Juan Carlos, a acuzat Poliţia că a torturat şi ucis migranţi şi manifestanţi și a elogiat persoane implicate în atacuri.

Madrid, Valencia, Granada și Barcelona sunt orașele mari cuprinse de proteste, după arestarea din 16 februarie, când rapperul se baricadase la Universitatea din Lleida, alături de susținători. Atunci, Pablo Hasél a fost reținut după 24 de ore de tatonări între Poliție și simpatizanți.

Arestarea sa a relansat dezbaterea în ce priveşte libertatea de exprimare în Spania şi a adâncit divergenţele în interiorul coaliţiei guvernamentale, între socialiştii premierului Pedro Sanchez şi partidul Podemos (stânga radicală), care susţine manifestaţiile, relatează presa internațională.

Pablo Hasél este însă un susținător declarat al mișcării marxist-leniniste G.R.A.P.O, inclusă de Consiliul European pe lista organizațiilor teroriste, alături de E.T.A, C.I.R.A (fosta I.R.A), Hamas (aripa militară) sau Jihadul islamic palestinian.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG